12 februari 2013

Alkoholen har ersatt malmen

Mitt i Bergslagen, några mil norr om Lindesberg, ligger den lilla orten Stråssa, som har ca 300 vuxna invånare, ett fyrtiotal barn samt ett hundratal asylsökande från olika länder. Tidigare var orten mycket känd för sin järnmalmsgruva och kulslinteranläggning, allt numera nedlagt, som på sin tid var Europas modernaste.

Nedlagd är också byns skola, en träbyggnad från början av förra seklet, som brann ned till grunden för ett par år sedan. Nedlagd och avkristnad är också byns kyrka. Den enda service som finns kvar i dag är en gul brevlåda för avgående post samt en busshållplats för både påstigning och avstigning.

Men kyrkan är förvandlad till en "fabrik för förpackning av livsmedel". Det innebär att i kyrkobyggnaden huserar Sankta Annas Bränneri - namngivet efter f.d. kyrkans namn. Där tillverkar två eldsjälar absint och en absintkryddad snaps, som heter "Valkyria" respektive "Midvinterblot". Båda dryckerna har vunnit första pris i en tävling i London. Sankta Annas Bränneri är nu världsmästare i absint!

Jag hoppas detta hjälper att sätta Stråssa på världskartan  - och med positiva förtecken. Alkoholen har ersatt malmen (och religionen?)!

Läs mera här: http://www.livetsgoda.se/artikel/artikel.asp?Meny&kat=0&ArtikelId=4362

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...