13 februari 2013

Vissa centeridéer är väl okej

Centerpartiet har senaste tiden fått på på pälsen för sina framåtsyftande radikala förslag om fri invandring, månggifte, slopad arvsrätt, platt skatt m.m. Två förslag kan jag faktiskt hålla med om.

Det ena är slopad arvsrätt. Nu ärver barnen hälften av föräldrarnas kvarlåtenskap. Centern vill att föräldrarna via ett testamente ska kunna ta ifrån ungarna laglotten. Det tycker jag är bra. Tänk föräldrar som har en knarkande son som bara skulle knarka mer om han fick ärva. Eller en dotter som är helt på kant med sin förälder (som t.ex. den kända författarinan och hennes dotter). Om föräldrarna väljer att inte skriva testamente gäller nuvarande regler om laglott.

Det andra är platt skatt. Sverige har platt skatt med 30 % på inkomst av kapital men inte på löneinkomster. I stort sett hela gamla Östblocket - inklusive Balststaterna - har infört platt skatt. I Ryssland är den 13 % och där ökade skatteinkomsterna när plattskatten infördes. Island hade platt skatt före finanskrisen.

Om inkomstskatten sattes till 30 % skulle det kosta ca 45 miljarder per år, jämfört med i dag, vilket bara är ca 3 % av  skatteintäkerna. Om den sattes till 25 % kan den finansieras med en enhetlig momssats på 25 % samt slopat jobbskatteavdrag. Då skulle kvarvarande kostnad bli ca 50 miljarder. (Vattenfalls köp av Nuon  kostade betydligt mer. Och Telias äventyr i öst har inte heller varit gratis. Sic!)

Däremot är jag mer tveksam till fri invandring och månggifte. Det första skulle knäcka kommunernas ekonomi och det sista skulle nog bara nyttjas av muslimer och mormoner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...