14 februari 2013

Veteraner har kollat konst från Normandie


Millesgården på Lidingö har just nu en utställning med målningar av ett 50-tal franska impressionister med motiv från Normandie. Den utställningen var målet igår för 46 veteraner med ett förflutet på Skatteverkets huvudkontor. Där togs de emot av den kunniga guiden Eva Tofvasson, som berättade om impressionisterna, utställningen och de enskilda tavlorna.

Impressionismen, som fått namn av Monets tavla ”Impression soleil levant” (”Soluppgång”) 1872 var en konstriktning i Europa som uppstod i Frankrike i mitten av 1800-talet och stod på topp runt 1900. Utställningen på Millesgården som skildrar Normandie är sammanställd av regionrådet i Normandie (motsvarande länsstyrelsen), och vandrar runt i olika städer i Europa. Nu är det alltså Stockholms tur. 

Att just Normandie blev intressant för konstnärerna var att man i mitten av 1800-talet öppnade järnvägsförbindelse från Paris. De kunde ta dagsturer ut dit och de träffades ofta på ett gästgiveri i kuststaden Honfleur.

Tack vare oljefärgstuben - som uppfanns i mitten av 1800-talet - kunde konstnärerna sitta ute i naturen och måla. Tidigare hade man fått besöka naturen för att sedan återvända till ateljén och måla ur minnet. Impressionisterna besökte nu Normandie och landskapets trädgårdar, stränder samt havet och floden Seine blev deras motiv.

Utställningen på Millesgården kan verkligen rekommenderas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...