19 januari 2012

Veteraner kollade guldfynd i bergrum


I går var 26 RSV-Veteraner (pensionärer som bl.a. jobbat vid Riksskatteverket eller Skatteverkets huvudkontor) på Skeppsholmen. Målet för deras utflykt var Bergrummet och en bokad visning av utställningen om inkaguldet.

Det var en mycket uppskattad aktivitet eftersom de togs om hand och fick vägledning och information av en mycket kunnig guide. De ca 300 utställda föremålen kom från femton olika museer i Peru. Det var 50 år sedan liknande föremål visades i Sverige.

Inkariket var en av flera utvecklade civilisationer i Anderna i Sydamerika ca 2000 f. Kr. – 1532 e. Kr. Under rikets storhetstid, som varade 1400-1533, sträckte det sig från västra Ecuador till Chile. Innan dess hade fler än tio indianska civilisationer avlöst varandra i regionen. Utställningen innehöll föremål från flera av dessa kulturer.

Föremålen vittnade om en rik kultur och om teknisk skicklighet; ett unikt lokalt hantverk, till synes utan kontakt med andra kulturer. Utöver guld visades också flera objekt i textil och keramik, liksom även mumier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...