9 januari 2012

Hur ska sextimmarsdagen införas?

Kommunisterna - ja, jag kallar Vänsterpartiet det, för det är ju precis vad det handlar om - har haft sitt partikonvent i Uppsala. Nye ledaren Sjöstedt har en tung ryggsäck, fylld av Marx, Lenin, Stalin, Castro, Chavez och annat elände att släpa på. Inga namnbyten och skönhetsoperationer kan förändra det. I alla fall inte i mina ögon.

Och kärnan av deras medlemmar och väljare kommer alltid att vara rättrogna kommunister, som fortfarande har kvar de gamla idolerna. En av dem är t.ex. Erik Fernström, dvs. Jerry Williams, som i somras i statstelevisionen på bästa sändningstid tydligt visade det genom att måla en dalalhäst röd och förse den med hammaren och stjärnan i gult. Tänk om någon skulle ha målat en häst svart med ett vitt hakkors?

Men trots allt elände kan jag ändå inte låta bli att tillstyrka en del av kommunisternas förslag. Förstatligandet av skolan är ett exempel. Men det vill ju folkpartiklarna också. Så då kan jag ju lika gärna heja på dem i stället i den frågan och slippa stödja ett parti med en ideologi, byggd på terror och död.

Sen har vi sextimmarsdagen som Sjöstedt & Co vill införa. Hur 17 ska det gå till, kan vän av ordning undra? Kommer lönen att sänkas i motsvarande mån? Nä, så är det nog inte tänkt.

Det blir väl arbetstagarna som får betala detta genom att producera lika mycket som tidigare fast snabbare? Eller också får arbetsgivarna anställa flera (vilket sänker arbetslösheten - ett plus!) som i sin tur leder till ökade kostnader och högre priser, vilket drabbar alla konsumenter.

Det vore intressant att få veta hur Sjöstedt har tänkt sig att det ska genomföras i praktiken.

Men å andra sidan har vi minskat arbetstiden tidigare utan att det blivit kaos i landet. Senast det hände var 1973. Och när jag var ung jobbade farsan och hans kompisar även halva lördagen. Semestern var en gång i tiden bara ett par veckor. Att göra dessa förändringar av den generella arbetstiden har gått bra så förmodligen kommer en eventuell förkortning att funka alldeles utmärkt.

Men vi stackars pankisar då? Ska inte vi få någon motsvarande kompensation? Det borde Sjöstedt och hans gäng ha tagit med i sitt förslag. Allt handlar ju om att vinna väljare 2014. I opposition och inför ett val kan man ju lova vad som helst.

PS: För övrigt hoppas kommunisterna att deras Sjöstedt ska bli lika populär som förförra företräderskan Gudrun, som lyfte partiet till strålande procenthöjder. Konstigt förresten, att hon som är superfeminist har ett sånt efternamn. SchyMAN. Men å andra sidan kan man se det som ett kamprop: Schy man!

PS den 10 januari: I radions P1 i morse berättade Sjöstedt hur sänkt arbetstid ska finansieras. Han sa att produktiviteten ökat med samma antal arbetade timmar. Den "vinsten" har inte gått till höjd lön utan till ägarna. Den "vinsten" ska finansiera arbetstidsförkortningen.

1 kommentar:

  1. Hej.
    Intressant att du som panschis tycker det är en fråga som förknippar med V för det brukar tyckas den drivits rätt brett. Såssefack, miljörörelse mm mm

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...