17 januari 2012

Året då man slapp betala skatt

Vi har sedan 1947 ett källskattesystem i Sverige. Det innebär att skatten dras på lönen och betalas in av arbetsgivaren. Innan källskatten kom var det så här: År 1 tjänades inkomsten in, år 2 deklarerades inkomsten och skatten betalades när taxeringen var klar - i slutet av år 2 och i början av år 3.

När källskatten kom betalade man källskatt direkt på 1947 års inkomster men man hade då ännu inte betalat skatten på inkomsterna 1946 och knappast inte heller på inkomsterna 1945. För att inte folket skulle behöva betala dubbel skatt beslutade regeringen att helt enkelt efterskänka inkomstskatt. Resultatet blev att man på inkomsten 1945 bara betalade halv statsskatt och ingen kommunalskatt. På inkomsterna 1946 blev det ingen skatt alls. Man fick alltså ett skattefritt år!

Det här skattefria året medförde att de värnpliktiga, som låg inne då, klagade eftersom de inte hade någon inkomst att slippa skatten på. Den som jobbade mycket övertid var glad. Men de som försökte ta ut dolda vinster, typ reserv i varulager, var dock tvungna att betala skatt på det belopp man tog fram.

Källskatten fyller alltså 65 år i år och uppnår pensionsåldern, men någon risk för pension av systemet är det inte. Däremot borde det firas, t.ex. av Skatteverket - eller varför inte av finansministern?

Utan historia ingen framtid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...