15 januari 2012

Skatteverket missade ett jubileum förra året

Jag tycket att man ska ta till vara alla tillfällen att fira. Det gäller även myndigheter. Förra året missade Skatteverket ett jubileum. Det var i december 2011 nämligen 15 år sedan verkets hyllade och mångfaldigt prisbelönade webbplats såg dagens ljus. Bakom den bedriften stod ett gäng motarbetade men envisa entreprenörer på verket.

Det hela började inför riksdagsvalet 1994. Riksskatteverket (föregångaren till nuvarande Skatteverkets huvudkontor) var då central valmyndighet med ansvar för att administrera de allmänna valen, något som nu åvilar Valmyndigheten.

De framtidsinriktade och innovativa valarbetarna och teknikerna på verket byggde nämligen en tillfällig webbplats där valresultaten publicerades. För tidningar m.fl. medier var webbplatsen enda möjligheten att få resultaten från valen. Många tidningsredaktioner hade inte hört talas om Internet och undrade vad som var på gång.

Riksskatteverkets valwebbplats ledde till att många tidningar och andra medier tvingades skaffa Internet, något som bl.a. journalisten och nuvarande chefen för Utbildningsradion Erik Fichtelius (f. 1949) gett verket credit för.

När valet var över fortsatte entreprenörerna på verket att bygga vidare på en webbplats för hela verket. Det arbetet skedde i stark motvind. Verkets ledning - då var det Anitra Sten och Alf Nilsson - gjorde vad man kunde för att försvåra arbetet. De envisades med att webbplatsen skulle byggas i LotusNotes-miljö - en teknik som hade införts för den interna e-posten - något som teknikerna var helt emot.

Mycket motvilligt tillät ledningen att webbplatsen öppnades i slutet av 1996 - men enbart som försöksverksamhet. Webbplatsen var primärt avsedd för medier och skattemänniskor, typ revisorer och konsulter, och inte för vanliga skattebetalare - det kom senare. Det stora dragplåstret var det årets bilanvisning med alla förmånsvärden.

Den första webbplatsen var också befriad från tjusiga bilder och rörliga element, som skulle försvåra nyttjandet och ta tid att ladda ner - något som den tidens webbplatser annars var fulla av. Skatteverkets webbplats utvecklades fortlöpande (i flera år som försöksverksamhet), blev en succé och har vunnit många priser.

Jag är inte säker på att webbplatsen skulle nått dit den är i dag om den byggts i LotusNotes-miljö. Ibland kan det vara nödvändigt att strunta i vad en okunnig ledning tycker - om man har medarbetarnas och allmänhetens bästa för ögonen. Det är inte alltid det går hand i hand.

Nu har det, som sagt, redan gått 15 år sedan webbplatsen blev offentlig. Det missade Skatteverket att fira. Man borde åtminstone haft en liten snutt om det på webbplatsen och bjudit in de numera pensionerade interna entreprenörer som var med och tog fram den på en enkel lunch.

Det förflutna är viktigt även för framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...