29 januari 2016

Skattechefers extraknäck på 1970-talet

På 1970-talet var Riksskatteverkets interna information tämligen outvecklad. De småchefer och vanliga skattetjänstemän i skatteförvaltningen som ville hålla sig uppdaterade och hänga med i det som hände på skatteområdet fick vända sig till privata aktörer.

En av dem var Tholin & Larsson, ett privat företag som löpande gav ut nyhetsbrev med information om nya lagar, propositioner, utredningsdirektiv, betänkanden m.m. på skatteområdet. Många skattetjänstemän prenumererade på deras nyhetsbrev. Företaget gav även ut handböcker och höll informationsmöten och kurser. Det är fortfarande verksamt.

Då var flera av de högre cheferna på Riksskatteverket anlitade av företaget som föredragshållare och skribenter. Det var ett lönande extraknäck, sanktionerat av verkets högsta ledning. Inför varje årsskifte var de borta från verket för att för företagets räkning åka runt i landet och berätta om det kommande årets skattenyheter. Åhörare var även många skattetjänstemän, då detta var enda vägen de kunde uppdatera sig. De fick betala för sin medverkan.

Inför varje årsskifte skulle mängder med blanketter och annat tryck tas fram. De chefer som försvunnit från verket för att hålla föredrag borde ha varit hemma och skött sitt jobb i stället. Deras frånvaro medförde att trycksaker försenades med skadestånd till tryckerierna som följd.

Jag tyckte att det här var helt uppåt väggarna. Riksskatteverket borde väl i egen regi ta fram den interna skatteinformation som verksamheten behövde? Jag fick ingen förståelse för det. De chefer som skulle fatta beslut om det skulle då förlora sina lönande extraknäck.

Åren gick och jag lyckades till slut ta fram en intern informationstidning som hette "RSV Info". I den infördes även notiser om skattenyheter, författade av en väl insatt medarbetare som fick extra betalt för det jobbet (från min budget). Dessa notiser blev senare en egen, separat publikation kallad "RSV Nytt".

När verket fick en ny ledning började man även genomföra informationsmöten i egen regi. Men då hade de flesta av cheferna som jobbat för det privata företaget lämnat verket och gått över till "andra sidan".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...