1 januari 2016

Dystert 30-årsminne med många frågetecken

I år är det 30 år sedan Olof Palme mördades. Om knappt två månader infaller årsdagen. Jag skulle tro att såväl tidningar som TV kommer att uppmärksamma datumet genom artiklar och program.

Frågan är om mordet någonsin blir uppklarat. Pundaren Pettersson från Sollentuna frikändes så småningom. Lisbet Palme pekade ut honom i en tvivelaktigt genomförd vittneskonfrontation. Om man har sett Pettersson glömmer man honom inte. Jag mötte honom en gång i Sollentuna Centrum.

Det har under årens lopp varit många som haft idéer om vem eller vilka som kan ha utfört mordet. Förutom Holmérs favoritspår PKK har det pratats om svenska poliser med nazistsympatier, om Sydafrikas underrättelsetjänst, CIA, Ustasja, KGB m.fl. Privatspanarna har varit många. En del har till och med hävdat att Palme lever. (Elvis lever också, tror en del.)

Det var mycket som gick fel i mordutredningen redan från början. Den har granskats i efterhand. En av de som var med och granskade var f.d. riksrevisorn och den stridbara FN-granskaren  Inga-Britta Ahlenius. I en debattartikel i DN för tre år sedan förde hon fram misstankar om att den hemliga paramilitära organisationen Stay behind kunde vara inblandad i mordet. Här är en länk till artikeln: http://www.dn.se/debatt/hemlig-motstandsrorelse-kopplas-till-palmemordet/

Hon får medhåll av den seriöse journalisten och författaren Gunnar Wall, som skrivit flera böcker om mordet på Palme. I hans senaste "Konspiration Olof Palme", som kom ut förra året, redovisar han många lösa ändar och märkliga händelser med koppling till mordet. Han tes är också att Stay behind kan ligga bakom. Jag har läst boken. Den är intressant.

Det är knappt man kan tro att Stay behind har existerat - i det trygga, välordnade, öppna landet Sverige? Det är mycket som under årens lopp från början varit dolt för oss vanliga medborgare: samarbetet med Nato under Kalla kriget, IB-affären, Geijer-affären, Ebbe Carlsson-affären och mycket annat. Det är nog mycket som fortfarande är dolt för oss och som inte skulle tåla en närmare granskning.

Stay behind som skapades på 1940-talet efter kriget var välsignat av Tage Erlander och sägs ha avvecklats först så sent som i början av 2000-talet. Fan tro´t.

I höstas träffade jag författaren och filmaren Jan Bergman med anledning av hans bok "Sekreterarklubben", som handlade om de kvinnor som under kriget på 1940-talet var hemliga agenter åt den svenska militära underrättelsetjänsten. Hans mor var en av dem, liksom även en moster till en av mina närmaste vänner.

Jan Bergman berättade då att han haft besök i bostaden, som rotat bland hans papper och även sökt igenom hans dator. Det skedde när han arbetade med boken "Sekreterklubben". Någon eller några var oroliga med anledning av hans bokprojekt. Jag frågade honom om det kunde vara Säpo eller Must som varit på besök. Det trodde han inte. Däremot att det kunde vara rester av Stay behind.

Som sagt, det sker mycket som är underligt. Även i nutid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...