9 januari 2016

Nato-frågan allt hetare

Häromdan hade DN en debattartikel, undertecknad av 25 tunga försvarsdebattörer, de flesta f.d. ambassadörer och höga militärer. De förespråkade ett svenskt Nato-medlemskap. Man får se debattartikeln som ett stort vedträ i Nato-medlemskapsbrasan inför Folk & Försvarskonferensen i Sälen nu i januari.

Det anmärkningsvärda med artikeln var de många f.d. ambassadörerna som gav luft åt sina åsikter. När de var aktiva var de tvingade att föra regeringens talan och hålla käft med sina egna tankar.

Ytterligare ett anmärkningsvärt faktum var att några av de f.d. ambassadörerna tjänstgjort i Moskva. Den tidigare svenske Moskva-ambassadören Sven Hirdman, som är motståndare till ett svenskt medlemskap i Nato, har alltså fått ett kvalificerat motstånd.

I takt med Putinlands ökade aggressivitet och kunskapen om vårt svenska försvars oförmåga och brister så ökar även svenska folkets oro. Det i sin tur leder till att fler blir positiva till ett svenskt medlemskap i Nato.

När opinionen väl svängt rejält till Natos fördel måste nog även sossarna ta sig en allvarlig funderare hur dom vill ha det. Att kommunisterna och miljömupparna skulle ändra sig är inte troligt. Inte heller SD. Det partiet och dess systerpartier ute i Europa är emot såväl Nato som EU och gillar Ryssland, som ger dem sitt stöd.

Om det krisar till sig ytterligare i vårt närområde på grund av Putin så skulle det inte förvåna mig om Nato-medlemskap för Sverige (och Finland) blir en valfråga 2018, vid sidan av invandring och integration.

Vill du läsa mer om Nato och Sverige kan du gå in här: http://natobloggen.se/ eller http://atlantkommitten.se/.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...