12 januari 2016

ÖB låter som en politiker

Den som blir överbefälhavare (ÖB) och chef för Försvarsmakten är alltid en långväga militär som varit det hela yrkeslivet. Det är nog den enda myndigheten i landet som kräver en person som hela livet ägnat sig åt det han blivit chef för.

Jämför med polisen. Där kan i princip vem som helst bli rikspolischef. Det krävs ingen tidigare erfarenhet av polisarbete. Juristbakgrund är dock ett plus liksom rätt partifärg.

Vår förre ÖB Sverker Göransson är nog mest känd för sin uppriktighet. Han sa att vårt försvar klarar bara att hålla ut i en vecka på ett ställe om ryssen skulle komma. Det fick han mycket skit för. Förmodligen var det en anledning till att han blev sjukskriven på grund av utmattingssyndrom. Jag kan tänka mig att ansvariga politiker blev helt vansinniga av hans uttalande. Man tänkte till och med åtala honom för det han avslöjat.

Vår nuvarande ÖB Micael Bydén har en bakgrund från såväl flottan som flyget, där han bl.a. var Viggenpilot i många år. Dessutom har han diplomatisk erfarenhet från sin tid som flygattaché i Washington, för övrigt en post som landsförrädaren Stig Wennerström också innehaft en kort tid. Även Wennerström började i flottan för att sedan göra fortsatt karriär i flygvapnet. Ingen jämförelse i övrigt.

Bydén har visat upp sig massmedialt flera gånger den senaste tiden. Jag har hört honom både i radio och TV. Han skiljer sig rejält från sin frispråkige företrädare som avslöjade för folket hur det i verkligheten står till med vårt försvar.

Generalen Bydén svarar inte direkt på de frågor han får. Han låter precis som en erfaren politiker och för i stället bara ut sitt upprepade budskap. Han berömmer och prisar vårt försvar som enligt honom verkar vara hur bra som helt. Det kan klara allt. Inga problem där inte.

Jag förstår varför regeringen utsett honom. Han ska slå blå dunster i folkets ögon och ge sken av att vi klarar oss bra på egen hand när den dagen kommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...