29 september 2013

Inte så lätt att komma utifrån och in

Det finns rasism och främlingsfientlighet i vårt land. När vi hör de orden tänker vi oftast på utrikesfödda med olika ursprung och kulör. Men det finns även en slags främlingsfientlighet bland oss inrikesfödda.

Jag har en nära släkting som flyttade till Göteborg på 1960-talet och bodde där i femton år. Hon fick en del bekanta under tiden där. På jobbet var det inte så lätt att få vänner. Men hon blev god vän med en tjej, som inte de andra ville umgås med. Senare visade det sig att den tjejen var född in i en av stadens gamla redarfamiljer, vilket hade medfört att hon var "utmobbad" på sitt jobb bland de "vanliga".

När släktingen sedan flyttade till Stockholm hade hon ånger och tänkte att det skulle bli svårt att komma in i en stå stor stad med så många människor. Det gick bra. Efter ett halvår i Stockholm hade hon fått fler vänner och bekanta än hon hade fått i Göteborg under tiden hon bott där. Jag tror Stockholm faktiskt är den enda riktiga storstad vi har i landet och det gör Göteborg till landets största småstad där det fortfarande finns en slags inrikes främlingsfientlighet, trots alla "goa gubbar".

Jag har ett kompispar som sedan många år rotat sig i en liten skidort i Norrland. Nu som pensionärer är de där större delen av året; åker skidor, fiskar, vandrar och njuter av allt som Norrland erbjuder. De har också försökt att engagera sig i byn; varit med och bakat tunnbröd, blivit spårvärdar på vintern m.m. Trots det så har de inte lyckats komma in i gemenskapen bland urinnevånarna; inte ens efter så många år på orten. De vänner de fått däruppe är inflyttade, precis som de själva. Även här finns inrikes främlingsfientlighet.

Men detta är inget nytt fenomen. Förmodligen var det ännu värre i det gamla bondesamhället då det räckte att komma från grannbyn en kilometer bort för att inte platsa.

Min farfar Anton var en äkta söderkis, född 1887 på Åsögatan i Stockholm. Han pratade stockholmsdialekt hela livet - även sedan han år 1910 flyttat till Örebro. Där föddes min far och hans syskon som - trots att dom var infödda närkingar med gnälldialekt - under uppväxten fick höra att de var "dom där jävla stockholmsungarna"!

Främlingsfientligheten är djupt rotad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...