25 september 2013

Falska kontrolluppgifter även förr i tiden

På SvT:s nyheter idag rapporteras att Skatteverket ska ta i med hårdhandskarna mot dem som skickar in fejkade kontrolluppgifter i syfte att tillskansa sig diverse fördelar och förmåner.

Men detta är inget nytt fenomen. Jag hade en gång en kollega vars svärfar hade avlidit. När dödsboet gick igenom den avlidnes papper upptäckte man att han under många år redovisat inkomster han inte haft och därför dragit på sig stora skatteskulder. Varför gjorde han då detta?

Jo, svärfadern bodde i en liten norrlandsstad där han var en lokal kändis; känd som en av stadens mer välbärgade stöttepelare. Men det stämde inte. Han var på ruinens brant men ville inte att det skulle bli känt i staden bland Rotaryvänner och andra. Därför deklarerade han större inkomster och på det sättet kom han med i taxeringskalendern (en privatutgiven bok där man kunde se vad andra tjänade och hade i förmögenhet).

Min kollega och hennes man var med och betalade av svärfaderns skatteskulder, allt för att hålla skenet uppe i den lilla staden.

2 kommentarer:

  1. Hmm, intressant historia och även om den kanske ligger några år tillbaka i tiden så en släkting från en mindre stad i Norrland som än idag är mycket stolt över att årligen ha hamnat i topplistan i den lokala tidningens sammanställning av vilka som tjänat mest i kommunen. Släktingen i fråga kommer från povra förhållanden och har gjort en klassresa som många andra födda på 40-talet. Jag tror att det finns ett mycket stort revanchbehov hos många som honom, se bara på Göran Persson, Leif GW, mfl. (angående att hamna högt på listor över taxerad inkomst). /E

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag håller med. Jag har själv gjort en klassresa.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...