25 maj 2012

Svindersvik - en Nackapärla vid motorvägen

I går besökte 24 veteraner med ett förflutet på Skatteverket gården Svindersvik vid Ryssviken i Nacka. Det var perfekt väder. Äppelträden i trädgården stod i blom och solen strålade från en molnfri himmel. Besökarna togs emot av Peter Blom, f.d. intendent vid Nordiska museet, som på en guidad tur berättade kunnigt och intresseväckande om fastigheten.

Svindersvik köptes i mitten på 1700-talet av köpmannen och bruksägaren Claes Grill (1705-67) som lät arktitekten Carl Hårleman uppföra hans sommarnöje här. Fastigheten består av en huvudbyggnad, en köksflygel, en paviljong med en stor festsal och några röda små hus för tjänare, vagnar och hästar.

Egendomen är en av de bäst bevarade rokokoanläggningarna i landet. Eftersom den enbart tjänat som sommarhus har den i stort sett bevarats helt intakt från 1700-talet. Den ende som förr bott permanent hela året på fastigheten var dess trädgårdsmästare.

Clas Grill, som bl.a. ägde flera järnbruk i Uppland och bedrev utrikeshandel via Ostindinska kompaniet, sålde gården efter några år. Flera ägare tog sedan vid och 1863 köpte sidenvävaren Knut Almgren egendomen, som sedan var kvar i släktens ägo till 1949 då Nordiska museet tog över den.

Under visningen vandrade veteranerna runt i huvudbyggnadens olika rum, tittade in i köket i en sidobyggnad samt i den stora festsalen i Paviljongen. Därefter blev det fika utomhus vid Brygghusets café nere vid Ryssviken (eller Svindersviken, som den också kallas).

Veteranföreningens förste ordförande, tillika Skatteverkets förste generaldirektör, Gösta Ekman deltog tillsammans med sin son vid visningen. Det var ett glädjande återseende, framför allt med tanke på att den mentalt mycket alerte Gösta (93) är rullstolsburen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...