22 maj 2012

Grillmiddan som kom av sig

I kväll var det tänkt att avnjuta årets första grillmiddag utomhus. Tog fram gasolgrillen, kopplade in den fyllda gasolflaskan och tände grillen. Gick in för att hämta köttet. Kastade en blick ut genom fönstret vid sidan av altandörren. Rök. Meterhöga väsande intensiva lågor.

Hela grillen med vidhängande gasolflaska brann för fullt. Jag skrek till hustrun. "Ring brandkåren!" Själv försökte jag stänga av gasolflaskan. Gick inte. Brände ena handen och en tumme. Drog ut den brinnande grillen från husväggen och hade sinnesnärvaro att springa och hämta trädgårdsslangen och började spruta vatten på gasolflaskan och grillen.

Lågorna sprutade ut ut gasolflaskan. Hustrun skrek "Spruta på huset och trappräcket!" Konstigt nog var jag iskall, kände ingen rädsla. Märkligt.

Efter tio minuter hördes sirenerna och räddningstjänsten kom. Det var fyra bilar från två brandkårer: Kista och Attunda (Sollentuna). De drog ut slang och började spruta vatten på gasolflaskan och grillen. Vi uppmanades ta skydd. De gick inte att släcka den brinnande flaskan som brandmännen hade lyckats flytta bort från huset.

Sen kom polisen, två stycken unga killar, som förhörde mig. Ville veta hur det gått till, skrev och frågade. De ville utröna om det var en anlagd brand, vårdslöshet eller olycka. Risken finns att jag blir anklagad för allmänfarlig vårdslöshet. En av brandmännen berättade nämligen för mig att man ska byta slangen mellan grillen och flaskan varje år. Min grill och slang var fem år gammal, fick den i 60-årspresent av brorsan.

Brandmännen var konfunderade och fick bläddra i en manual för att veta vad som borde göras. De sa att det var en ovanlig utryckning; även polisen ansåg att händelsen var mycket ovanlig.

Gasolflaskan fortsatte att brinna och brandmännen kliade sina huvuden och konsulterade varandra. Till slut slocknade flaskan av sig själv, men de konstaterade med sina mätinstrument att det fortfarande var gas kvar i den halvt nedbrunna gasolflaskan. Om det fortsatte pysa ut gas så var det inte särskilt farligt, sa dom. Den skulle inte gå att antända.

Nu hade det gått ett par timmar. Brandkamraterna besteg sina bilar och for hem till sin station, liksom även farbröderna Polisen. Räddningstjänsten uppmanade mig att ringa AGA för att kolla vad man ska göra med gasolflaskan. Brandmännen visste inte och ville inte ta den med sig. "Det är en returflaska, så den är ju AGA:s", sa dom, tog i hand, tackade och åkte.

I morgon får jag väl ringa AGA. Polisen skulle också ringa mig för att berätta om jag åker dit för allmänfarlig vårdslöshet eller inte. Fortsättning torde alltså följa.

Tillägg dagen efter. I dag den 23 maj ringde jag AGA, som inte heller ville ta hand om min brända gasolflaska utan hänvisade till renhållningsföretaget RagnSells. Ringde dit. Där finns en avdelning för farligt avfall och dom lovade att komma och hämta min f.d. gasolflaska i morgon. Men det kommer att kosta  ca 2 000 kr. Sic!  Polisen har ännu inte häktat mig. Jag njuter av värmen i frihet.

Tillägg två dagar efteråt. I dag den 24 maj var RagnSells här och hämtade den brunna gasolflaskan. Dom tog med sig den utbrända grillen också - som en bonus. Nu väntar jag bara på fakturan för deras utflykt och på brev från polisen/åklagarmyndigheten/kriminalvården...

Tillägg tre dagar efteråt. I dag fredagen den 25 maj ringde polisen och berättade att jag kunde pusta ut. Man har inte kunnat led i bevis att jag skulle ha varit vårdslös så ärendet vandrar inte vidare i den juridiska labyrinten. Nästa vecka ska jag med vanliga posten få en kopia av deras rapport. Tack för det! Nu återstår bara att göra en skadeanmälan till mitt försäkringsbolag och se hur man där ser på saken. Fortsättning följer.

PS. Jag måste också tillägga att både polisen och brandmännen var mycket trevliga och både sym- och empatiska. De ska ha all heder för ett juste bemötande.

Tillägg den 24 juli: Jag gjorde en skadeanmälan till mitt försäkringsbolag på 10 000 kr (gasolflaskan 1 000 kr, grillen 4 000 kr och bortforsling av gasolflaskan drygt 5 000 kr) och jag fick ca 7 500 i ersättning. Alltid något.

1 kommentar:

  1. Om du inte blir anklagad för allmänfarlig vårdslöshet så kan jag som granne anmäla dig om vill?
    Det bästa är väl att du kommer att få livslång leverans av gratis AGA-gas. Och en ny grill som plåster på såren.

    För övrigt kanske detta är av intresse att läsa: http://www.testfakta.se/livsmedel/article14813.ece (Det innebär att det inte kommer att stå AGA så dyrt att skänka gasol...)

    /Kolgrillargrannen aka svärsonen

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...