24 maj 2012

Norrmännen verkar vara sena i starten

Den 22 juli förra året när de Breivikska terrordåden i Oslo inträffade visste man först inte vem som låg bakom eller om det skulle inträffa fler attentat. I Sverige tog man det säkra för det osäkra och redan efter drygt en halvtimme hade polisen i Stockholm spärrat av Rosenbad, Riksdagen och Norges ambassad.

Men norrmännen tog det lugnare. Det dröjde två och en halv timme innan man hade förstärkt beredskapen vid Stortinget. Sedan var det även andra taffligheter i samband med Utöya, som fördröjde polisinsatsen där.

Normännen har tagit det lugnt tidigare också, nämligen när Hitler anföll efter midnatt den 9 april 1940. Hans generaler hade varnat för att angripa Danmark och Norge, för de ansåg att aktionen var ett äventyrligt vågspel, som kunde sluta illa för tyskarnas del. Nu hade Hitler tur. Danmark la sig platt, i princip utan strid. Norge höll emot några månader, bl.a. med engelsk och fransk hjälp.

När tyskarna invaderade Norge mobiliserade Norge. Men den inkallelseorden gick ut med posten via vanliga brev. Det tog alltså flera dygn innan ordern nådde alla värnpliktiga. Ett fatalt misstag. Det enda vettiga hade varit att ge orden via radion i stället.

Hade norska försvarsledningen 1940 lagt sina manualer åt sidan och i stället använt sunt förnuft kanske utgången hade blivit en helt annan för Norges del. Försvarsledningar lite varstans verkar sakna det...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...