17 januari 2011

Flisbrist och hundratusen utan jobb

Flis, dvs. söndertuggat skogsavfall, används som bränsle i många fjärrvärmeverk - och även i småhus. Nu är det flisbrist i Sverige och man måste importera från utländerna. Samtidigt finns det minst hundratusen arbetslösa som saknar vettig utbildning och/eller har verbala svårigheter i Sverige. Dessa jobblösa måste antingen utbildas eller förses med lågkvalificerade jobb; jobb som inte längre finns i vårt land.

Jag tycker att vi ska plocka fram lågkvalificerade jobb.

I Venezuela är det lag på (i alla fall var det det 1978 när jag var där) att alla offentliga hissar ska vara bemannade. När vi åkte hiss så fick vi inte själva trycka på rätt knapp utan det gjorde en "hissvärd" - ofta en analfabet från en kåkstad - som på detta sätt hade en syssla. I USA är många parkeringsplatser bemannade med en uniformerad vakt som hissar upp en bom och tar betalt. I många länder får man hjälp i snabbköpet med att plocka ned sina varor i kassarna. Förr fick man i Sverige vindrutan torkad när man tankade bilen.

Ytterligare ett jobb som inte kräver särskilt mycket utbildning och erfarenhet är att röja sly och gallra i skogen. Jag pratar då inte om skogsarbete där det handlar om att fälla stora träd, för det kräver utbildning och erfarenhet. Men att med grensax, yxa och såg röja bort buskar och mindre träd är inte komplicerat. Sverige har tusentals kvadratkilometer skog som behöver röjas och gallras.

Markägaren skulle givetvis få betala en slant för att få skogen röjd och gallrad; den som röjer och gallrar skulle få betalt - en extra bonus utöver A-kasseersättning eller andra bidrag - och fjärrvärmeverken skulle få den flis de behöver för att producera energi. En winwinsituation för alla inblandade.

Men detta är naturligtvis omöjligt. Det går ju inte att ha A-kassa och jobba samtidigt; det går inte att jobba med lägre lön än vad kollektivavtalet föreskriver. Dessutom betraktas tyvärr okvalificerade jobb av den här typen som förnedrande om de utförs åt någon annan än en själv.

Alltså får vi fortsätta att importera flis - med högre uppvärmningskostnad som följd - och låta hundratusen människor leva i ett socialt utanförskap utan vettig mening.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...