2 januari 2011

Domstolar och matservering

Vid varje hel- och halvårsskifte kommer nya lagar. Så även i år. En av nyheterna är att Regeringsrätten (RR eller RegR) med anor från 1909 bytt namn till Högsta förvaltningsdomstolen. Ledamöterna har fått titeln justitieråd i stället för regeringsråd. Nu har vi alltså Högsta domstolen (HD) i toppen för brottmål och Högsta förvaltningsdomstolen för administrativa mål. Men jag undrar hur Högsta förvaltningsdomstolen kommer att förkortas? HfD?

Jag skulle tro att Svenne & Irma haft svårt att förstå hur saker och ting har hängt ihop. Ett regeringsråd borde ju ha med regeringen att göra? Framför allt som statsråd ibland har stavats stadsråd av okunniga journalister. Därför är det bra att alla ledamöter i de två högsta instanserna nu har samma titel.

En annan nyhet från årsskiftet är att sushibarer m.fl. - som serverar kall mat och har enklare kök - nu kan få servera alkohol. Tillstånd ges av kommunerna, som väntas få ökat antal ärenden att handlägga. Kommunernas beslut kan överklagas till förvaltningsdomstolen och kan teoretiskt till slut hamna hos Högsta förvaltningsdomstolen.

Men om det nu skulle bli enormt stort antal ärenden kanske man skulle behöva inrätta en särskild högsta domstol för just den här typen av ärenden. Eftersom den springande punkten för att få tillstånd att servera alkohol fortfarande är kopplat till servering av mat borde den nya domstolen få namnet Maträtten (MR). Ledamöterna kunde heta matråd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...