28 januari 2018

Låg takhöjd inom Försvarsmakten

Många arbetsgivare påpekar att "hos oss är det högt i tak" och liknande. Det formuleras ofta i en så kallad värde-grund. I Försvarsmaktens värdegrund talas det om att de anställda ska ha  "ett uppträdande som bygger på öppenhet, ärlighet och uppriktighet" Det tolkar jag som att det ska vara högt i tak. Jag undrar om generalmajoren Anders Brännström håller med om det?

Inom regeringen är man som bekant osams om hur viktigt det är att ha ett försvar. Det uttrycks genom att en del, bl.a. fruarna Andersson och Wallström och deras chef Löfven, anser att det är "osannolikt" att Sverige kan råka ut för krig. Andra, framför allt den stackars Hultkvist, håller med Försvarsberedningen om att krig "inte kan uteslutas".

Instämmer man i det sista påståendet får det följder, som t.ex. att man bör se till att vårt försvar får de resurser som behövs för att kunna värna vår lands gränser i ett skarpt läge. Vår lilla försvarsmakt har inte ens tillräckligt med utrustning för att kunna öva det manskap man har. För några år sedan hade man inte ens vinterkängor.

Detta är ett tillstånd som alla inom försvaret känner till. Putin & Co vet det också. Men om vi som ska försvaras, det svenska folket, får veta hur illa ställt det är blir det panik, både inom regeringen och försvarsledningen. Blå dunster ska gälla.

Öppenhet inte alls bra

Den som offentligt talar klarspråk får smäll på fingrarna. Den tidigare överbefälhavaren Göransson berättade i en intervju att vårt försvar bara kan hålla stånd mot den led FI, dvs. ryssen, i max en vecka och bara på ett ställe.

Att var så öppen och uppriktig - helt i enlighet med värdegrunden - ansågs vara landsförräderi och skulle straffas. En förundersökning inleddes, men den lades ned. Göransson blev i stället sjukskriven

Nu är det den tidigare arméchefen generalmajoren Anders Brännström som hamnat i hetluften och sparkats från sin nya tjänst som chef för ledningsstabens totalförsvarsavdelning (långt namn, det där). Han är dock kvar inom Försvarsmakten, tills vidare tydligen utan arbetsuppgifter.

Men vad är det han har gjort som föranlett nuvarande befälhaven Bydén att sparka honom?

Frispråkighet straffas

I en debattartikel har Brännström sagt att vår armés förmåga måste bygga på fakta, dvs. det hot som verkligen finns, och inte på gissningar. Tillräcklig krigsduglighet saknas.

Det uttalandet är enligt honom sanning och ingen hemlighet. Han gjorde det för att han värnar om försvaret. Men se det uppskattades inte. Jag kan tänka mig att följande scenario ägt rum (min fundering bara, inga fakta).

Wallström och Löfven satte morgonkaffet i halsen när de läste vad Brännström framfört och bad någon underhuggare ringa upp Bydén i högkvaretet och säga till att "den där Brännström måste lära sig hålla käften" eller något åt det hållet i alla fall.

Brännström har tidigare sagt att Sverige kan var i krig inom tio år, som en kommentar till den ökande oron i Östersjöregionen med ett upprustande och aggressivt Ryssland.

Bydén lyder självklart order.  Det har han som officer i ryggmärgen. Brännström åthutades och fick lämna sin tjänst.

Dags att ändra värdegrunden

Det som skett på den här höga nivån är förmodligen bara toppen på ett isberg. Det är nog många anställda, officerare i lägre grader, som varit uppriktiga och ärligt visat öppenhet som straffats när de påtalat brister m.m.

Försvarsmakten borde omformulera sin värdegrund. Varför inte i stället skriva "vi kräver lojalitet, tystnad utåt och plikttrohet mot överordnade". Överordnade: läs "regeringen".

Den arbetsgivare som hävdar "högt i tak", "öppenhet, ärlighet, uppriktighet" och andra floskler har nog inte högt i tak. Om man hade det vore det inget att snacka om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...