17 januari 2018

Viktigt att du är källkritisk

Sociala medier, som t.ex. fejsbok, utnyttjas av subversiva krafter och allsköns skumrask för att påverka oss naiva svenskar. Inför de allmänna valen i år kan vi räkna med fler falska nyheter - eller korrekta nyheter - vilka alla självklart har ett visst syfte. Det kan vara att öka splittringen i samhället, smutskasta seriösa aktörer och gynna vissa mindre seriösa. Det gäller att vara källkritisk. Men det är inte helt lätt.

På fejsbok finns ett inlägg som berättar om ett gäng invandrare från Afrika som rånade och misshandlade en 97-årig kvinna i Malmö. Det är många som kommenterat och vill att förövarna ska drabbas av allt möjligt. Även jag tycker händelsen är vedervärdig.

När jag kollar källan lite närmare, som är en sajt som heter "Samhällsnytt", finner jag att den står SD nära. De som ligger bakom den är samma personer som drev bloggen "Avpixlat", som numera inte är aktiv längre. "Samhällsnytt" har ersatt.

Avsändaren har ett syfte

Den som skrivit just detta inlägg på "Samhällsnytt" kallar sig Egor Putilov. Det får mina varningsklockor att ringa öronbedövande. Han är en suspekt person som figurerat i flera märkliga sammanhang. Googla på honom och läs själv.

Jag har sett att en del av mina så kallade fejsbokvänner delat inlägget, personer som jag inte uppfattar som sverigedemokrater. Det är lätt att dela och hålla med om att händelsen är förskräcklig och att förövarna måste få kännbara straff. Om förövarna hade varit svennar med motorcykelintresse hade det inte varit intressant för "Samhällsnytt" att skriva om händelsen.

Avsändarens syfte är givetvis att öka främlingshatet och få fler att sympatisera med Sverigedemokraterna. Men det finns även andra aktörer som gynnas. Jag tänker då på Ryssland med Putin och hans trollfabriker, som via mellanhänder infiltrerar sociala medier i andra länder.

Ryssland och SD

SD och Ryssland har mycket gemensamt. De hatar eller ogillar både EU och Nato. Om fler röstar på SD i de svenska allmänna valen applåderas det av Putinland, som vill så splittring inom EU. Ju starkare SD växer sig desto större blir deras chanser att få politiskt inflytande.

De stora flyktingströmmarna till Europa har skapat missämja bland EU:s länder och ökade spänningar i Europa. Det gillar Putinland, som inte alls är attraktivt för de som flyr till Europa.

Putin har inget att frukta av massflykten från Syrien, Iran, Irak, Afghanistan och Afrika. Tvärtom. Ju längre krigen och annat elände pågår i dessa länder desto fler flyktingar söker sig till EU. vilket ökar problemen där. Det i sin tur gynnar nationalistiska och främlingsfientliga krafter. Det har Putin inget emot.

Alltså. Var källkritisk när du läser det som skrivs och förs fram på sociala medier (och även i vanliga medier). Ställ dig frågan: Vem tjänar på det här?

2 kommentarer:

  1. Denna händelse är nog inte fejk. Finns bland annat i Skånska Dagbladet.http://www.skd.se/2017/11/13/97-aring-ranades-i-sitt-hem/ J.L.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, själva händelsen är inte fejk. Det jag reagerar mot är sättet på hur informationen sprids. Om gärningsmännen hade varit helsvenskar så hade det inte varit intressant. Nu var det invandrare som dessutom syntes med namn och foto i artikeln. Sen spreds artikeln på Facebook, allt i syfte att visa att invandrare är brottsliga. Facebookinlägget upprör självklart många vanliga medborgare, med rätta, och de i sin sprider inlägget vidare. Allt detta har ett syfte: misskreditera invandrare och få ökat stöd för SD, vilket t.ex. Putin inte har något emot. Det är långsökt, men så funkar nätrollens aktiviteter.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...