20 januari 2018

Ge Jane Horney postum upprättelse

Under andra världskriget var svenskan Jane Horney agent för C-byrån, Sveriges hemliga underrättelsetjänst. Hon pratade både tyska och danska och anlitades för uppdrag i det tyskockuperade Danmark. I det arbetet ingick att ha kontakter med tyskar. Den danska motståndsrörelsen antog att hon var tysk agent och avrättade henne i januari 1945.

Jane Horney lockades till Köpenhamn och på båtresan över Öresund sköts hon och kroppen dumpades i sundet. Den utredning som gjordes konstaterade att hon var tysk agent.

Svenska regeringen ansåg att mordet var att betrakta som en krigshandling och inget att bråka om. Jane blev 27 år gammal.

Men alla trodde inte på den förklaringen. En ny utredning gjordes drygt tio år senare av dåvarande landsfogden i Malmö. Resultatet av den blev att Jane Horney frikändes från alla anklagelser om att ha varit tysk spion.

Hög tid för upprättelse

Jane Horney arbetade för Sveriges underrättelsetjänst och dödades på falska grunder av danska motståndsrörelsen. Det är dags att ge henne upprättelse, visserligen postumt, men ändå. Sverige och Danmark borde gemensamt göra det. De eventuella hemligheter som danskarna - och svenskarna - inte vill ska komma fram kan det vara dags att lyfta upp. De är ju mer än 70 år gamla.

Varför inte namnge en gata, väg eller annan allmän plats efter henne? Både i Sverige och Danmark. Om hon fått leva hade hon fyllt 100 år i juli i år.

Läs mer om henne här (kopiera länkarna och klistra in): 
https://www.expressen.se/kvallsposten/svenska-jane-horney-skots-till-dods-pa-havet/
https://www.expressen.se/andra-varldskriget/svenska-jane-horney-anklagades-for-spioneri-och-dodades/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Jane Horney

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...