20 januari 2018

Om - eller när? - kriget kommer?

För 57 år sedan kom den här broschyren neddippande på vårt hallgolv via brevinkastet. Då var det kallt krig. Atombomshotet låg som en våt filt över oss. Nu är det dags igen för en liknande broschyr. Längre fram i vår får alla hushåll den. Vi uppmanas också att klara oss en vecka på egen hand med mat, värme m.m. om krisen kommer.

Min barndom var präglad av hotet från Ryssland, som då hette Sovjetunionen.

Det fanns skyddsrum, gasmasker till alla och ett civilt försvar - och naturligtvis ett militärt dito. Det kunde mobilisera 600 000 man och många hundra flygplan och fartyg.

Vi var starkt rustade. Dessutom var vi i hemlighet lierade med USA och Storbritannien, vilket alla - inklusive ryssen - kände till. Alla utom svenska folket och detta med såssarnas goda minne.

När Sovjetunionen kollapsade och länderna i Östeuropa kastade av sig det kommunistiska oket skulle det bli evig fred. Persson och Reinfeldt lade ned det mesta av vårt försvar, både det militära och civila. Vaktparaden blev i alla fall var kvar. Alltid något.

Regeringen osams om hotets allvar

Nu är det annorlunda. Nu bråkar regeringen om det är "osannolikt" att vi kan råka ut för krig eller om "det inte kan uteslutas". Det är osämja mellan fru Wallström på UD och dalmasen Hultkvist som är vår krigsminister (ja, det hette så förr). Kassören Magdalena hejar på Wallström för hon vill inte ger Hultis mer pengar till försvaret. Putin skrattar så han kissar i byxorna.

Nu ska man i alla fall börja att bygga upp ett civilt försvar igen, vilket kommer att ta lång tid - och kosta pengar. Som ett led i det arbetet kommer broschyren "Om kriget kommer" ges ut på nytt i samband med "Kriseredskapsveckan" längre fram i vår (den 28 maj - 3 juni). Under kalla kriget kom den ut ett par gånger till alla hushåll. Frågan är om den inte borde heta "När kriget kommer"? Försvarsberedningen utesluter inte det.

Vi ska klara oss själva en vecka

Som ett led i det civila försvaret uppmanas nu vi medborgare att ha vevradio, vatten, mat, sovsäckar, ljus och tändstickor m.m. så vi klarar oss en vecka utan hjälp från samhället. Tidigare var tidsgränsen tre dagar. Läget är alltså allvarligare nu.

Att det bara är en vecka stämmer ju överens med "enveckasförsvaret" som dåvarande ÖB frispråkade om för några år sedan. För det uttalandet fick han smäll på fingrarna och hotades med åtal. Han gick i stället i väggen och blev sjukskriven.

Vi ska alltså klara oss en vecka. För att få värme och kunna laga mat är det bra att ha en vedspis. Men det kommer inte att bli lätt.

Vedeldade spisar och pannor olagliga

Den 1 juli förbjuder nämligen Boverket nyinstallation av kaminer, vedpannor och vedspisar - även dem som eldas med pellets.

Förbudet gäller fastbränsleeldade pannor, braskaminer, pelletseldade kaminer, spisinsatser, kökspisar och kökspannor. Öppen spis är undantaget, trots att det är det smutsigaste sättet att elda och kakelugnar är undantagna av kulturhistoriska skäl.

Befintliga kaminer, spisar och pannor får användas tills vidare. Än så länge. Räkna med ett förbud mot dem längre fram.

Vår vedeldning sjunger på sista versen

Vårt torp i Bergslagen har en vedeldad panna i köket som är kopplad till det vattenburna radiatorerna som värmer upp hela kåken. I vedboden har vi fler kubikmeter torr och huggen ved som räcker i flera år. Det kanske snart blir förbjudet om Boverket och miljömupparna får hålla på. Om kökspannan går sönder om ett halvår får jag inte installera en ny.

Hemma i Sollentuna har jag en braskamin i vardagsrummet och en vanlig kamin i TV-rummet en trappa upp. I förrådet har jag ett par kubikmeter självhuggen ved. Redan nu har kommunen begränsat mitt eldande till två mysbrasor per vecka.

Jag hade tänkt använda kaminerna som värmekällor när strömmen försvinner. När den dagen kommer skiter jag i ett  eventuellt totalförbud och kommer att elda tills veden tar slut.

Myndigheter med olika budskap

Är det inte märkligt: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) säger en sak, nämligen att du ska klara dig själv en vecka med bl.a. mat och värme. Boverket säger en annan sak: Du får inte installera en vedspis för att få värme och kunna laga mat.

Det här borde regeringen ta tag i. Hultkvist, du verkar stundtals i alla fall någorlunda vettig. Tänker du göra något?

Sen kan man undra när Boverket förbjuder utomhusgrillar? Eller stearinljus, som osar när man blåser ut dem? Det blir väl nästa steg. Suck!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...