9 februari 2018

Lenins svenska släktingar

Valdemar Eliasson Uljanov, dvs. Vladimir Iljitj Uljanov som sedan kallade sig Lenin, var en av 1900-talets värsta mördare. Han hamnar utanför pallplatsen efter Mao, Stalin och Hitler. Någon proletär var han inte då han växte upp i en lågadlig överklassfamilj. I den kommunistiska historieskrivningen har han framställts som en äkta ryss men hans etniska bakgrund var brokig: judisk, kalmuckisk, tysk och - svensk! 

Lenin hade en gedigen borgerlig bakgrund. Hans anmoder var fogdedottern Catarina Arnberg, född 1763 på herresätet Åkerö i Södermanland. Hon gifte sig med hattmakaren Simon Novelius från Torshälla och var alltså mormors mormors mor till Lenin.

Hans mormors mor hette Anna Beata och hon gifte sig med grosshandlaren Johan Gottlieb Grosschoph, född 1766 i Lübeck, död 1845 i  S:t Petersburg. Deras dotter Anna gifte sig med den ukrainsk-judiske läkaren Alexander Blank och de fick en dotter som gifte sig med Ilja Uljanov - Lenins far, som var skolinspektör i Simbirsk.

Flera svenska kopplingar

Morfadern Alexander Blank (Blanck) var en jude som konverterat till kristendomen. Hans mor var svenska och hette Anna Östedt, dotter till guldsmeden Karl Fredrik Östedt i Uppsala som på 1770-talet utvandrade till S:t Petersburg.

Den 10 juli 1898 gifte sig Lenin med revolutionskamraten Nadezjda Krupskaja i Sibirien, dit han var förvisad under några år. Bestman vid bröllopets var den till Sibirien förvisade finlandssvensken Oskar Engberg, född 1874 i Viborg. Finland var den här tiden ett ryskt storfurstendöme.

Nadezjda och Lenin hade träffats i februari 1894 på en marxistisk studiecirkel i S:t Petersburg. Cirkelledare var en svenskättad - och svensktalande - ingenjör som hette Robert Klasson.

Trekant och lyxbil

Lenin besökte Sverige flera gånger, bl.a. när han var på väg till Ryssland från exilen i Schweiz. I Stockholm bodde han bl.a. hos Carl Mannerheim, bror till Finlands store son Gustaf Mannerheim samt hos borgarrådet Hjalmar Mehrs föräldrar.

Han levde i en trekant med sin lagvigda hustru plus sin älskarinna Inessa Armand, som han träffat i Paris. Märkligt nog kom de båda kvinnorna bra överens.

Lenin blev - efter att han genom en kupp tagit över makten i Ryssland - den ende i landet som hade en Rolls-Royce.

Han verkar alltså ha varit - och även levt som - en "sann kommunist". (Obs! Ironi.)

Källa: "Stor var Lenin... en massmördare och hans statskupp" av Kjell-Albin Abrahamson (2017)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...