30 mars 2015

Wenn jemand eine Reise tut...

Ett tyskt ordspråk lyder så här i fri översättning: "När man gjort en resa har man alltid något att berätta". Därför skriver jag detta.

De senaste åren har jag då och då som tidningsbilaga fått information om en nästan gratis resa till Turkiet. För en tusenlapp kan man vara borta en vecka. Jag har inte litat på informationen utan slängt den.

Men flera bekanta och bekantas bekanta har nyttjat erbjudandet och prisat resan. Då blev jag mer nyfiken och mindre avogt inställd. Det ledde till att frun och jag plus ytterligare tre par gjorde slag i saken och åkte till Turkiet förra veckan. Vår resa gick till kuststaden Antalya och Kappadokien 50 mil inåt landet.

För tusenlappen får man bara flyg och hotell i december-januari. En veckas resa med flyg, hotell, mat, utflykter och inträden i mars kostade sammanlagt 4 000 kr per person. Det man får betala själv är måltidsdrycker, dricks m.m. Billigare kan det knappas bli. Räkna med att det kostar kanske 1 500 kr att vara hemma en vecka i Sverige så framstår erbjudandet ännu billigare.

I turistlandet Turkiet är det lågsäsong under fyra vintermånader. Hotellen stängs och personalen entledigas. För att locka resenärer även denna tid startade ett tyskt reseföretag dessa resor i samarbete med hotell, flygbolag, restauranger, olika andra företag och turkiska staten. Resorna har erbjudits svenskarna sedan ca fem år tillbaka. Många, framför allt 65+, har åkt.

Du får visserligen vänja dig med bufféluncher och dito middagar, en hel del bussittande samt påstridiga försäljare vid företagsbesöken där man försöker sälja på dig mattor, skinnjackor och juveler. Men i stället får du fina upplevelser och njuta av en natur och fornlämningar du aldrig sett förut. Dessutom får du träffa vänliga turkar och trevliga medresenärer.

Trots att det handlar om massturism så fungerar allt perfekt och välorganiserat, vilket inte sydligare länder normalt brukar kunna skryta med.

Den  guide vi hade var både kunnig och rolig. Han skulle kunna göra karriär som ståuppare om han ville. Han  var högskoleutbildad och jobbade som frilans i yrket. Han berättade mycket om landet och dess invånare och även om hur han upplevde oss turister från olika länder.

Det blev även lite annat snack med honom, bl.a. om situationen i världen. Han berättade att Abu Bakr al-Baghdadi som är ledare för IS är en agent för Israels underrättelsetjänst Mossad och dessutom sponsrad av USA. Hur han visste det? Jo, det hade han sett på Youtube!

Nu var det svårt att veta om denne skojfriske guide skojade även nu. Det kan vara så. Men det kan även vara hans faktiska uppfattning. I så fall är det allvarligt. Om en utbildad och världsvan turk har en sådan åsikt vad ska då inte en halvanalfabet på turkiska landsbygden tro? Turkiet har 77 miljoner invånare.

Det är inte bara Putins Ryssland som är expert på att - via såväl vanliga som sociala medier - sprida desinformation. Det gör även andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...