29 mars 2015

När Ryssland ockuperade Finland

Vad vet du om Finlands historia? Förmodligen bara att Sverige förlorade Finland till Ryssland 1809 och att finnarna krigade mot Sovjetunionen i vinterkriget i början av Andra världskriget. Men visste du att Ryssland ockuperade Finland under det Stora nordiska kriget 1700-1721?

Danmark, Polen/Sachsen och Ryssland angrepp Sverige 1700 vilket tvingade den unge kungen Karl XII att samla ihop sina indelta soldater och dra ut i krig i centrala Europa. Kungen brydde sig inte om Baltikum och Finland som då hörde till Sverige. De trupper som fanns där retirerade och bjöd inget motstånd utan ryssen kunde härja fritt.

Under 7,5 år var Finland, som den här tiden hade 300-400 000 invånare, ockuperat av Ryssland. Ryssarna bedrev ett skräckvälde där allt handlade om att plundra, våldta, döda och skövla. Hela byar och landsändar ödelades liksom även i stort sett alla städer. Även gamlingar, kvinnor och barn torterades och dödades. Många tiotusentals dödades. Alla invånare drabbades på något sätt.

En populär tortyrmetod var att stoppa in folk levande i ugnarna och elda på tills de berättade var de hade gömt sin ägodelar. Andra hängdes uppochner i taket, brändes, piskades eller slogs ihjäl med vedträn. Havande kvinnor släpades efter hästar tills de dog.

Avsikten med våldet och plundringen var också att göra befolkningen skräckslagen. Svälten och eländet ledde även till kannibalism.

Många försökte skydda sig och sin egendom genom att muta ryssarna. Det hjälpte sällan utan det var vanligt att de miste livet trots att mutan betalts. Unga män togs i flera tusental som slavar och fördes till Ryssland, döptes i grekisk-ortodoxa kyrkan och försågs med ryska namn. Kvinnor tvingades till tvångsäktenskap med ryssar.

Senare tvingades även tusentals friska, unga finnar att bli soldater i ryska armén. Flera finnar gick mer eller mindre frivilligt över på ryska sidan och pinade sina landsmän många gånger värre än ryssarna.

De första ockupationsåren handlade ryssens framfart enbart om grym plundring för de enskilda soldaternas och befälens egen vinning. Efter några år övergick plundringen i mer ordnad förvaltning med uttag av skatter som var grymt utstuderad. En finne som blivit så kallad rysslänsman och som inte kunde pungslå sina landsmän tillräckligt på skatt fick plikta med sitt liv. Skatteindrivningen blev på så sätt extra hård.

När freden slöts 1721 förlorade Sverige Karelen och besittningarna i Baltikum. Hade Karl XII gått med på fred redan efter Poltava hade kraven varit mycket mindre. Finland blev dock kvar i svensk hand och Sverige tog över administration, skatteindrivning m.m. igen efter ryssens uttåg ut landet. Finnarnas hat mot överheten var stort, trots att svenskarna var tillbaka.

Nu förfäras vi över IS övergrepp i Syrien och Boko Harams i Nigeria. Men under århundradena har det varit samma sak på många håll. Spanjorerna i Latinamerika på 1500-talet och européerna i Nordamerika under 1800-talet som tillsammans utrotade miljontals indianer; belgare, britter och tyskar i Afrika; britter i Australien (som på 1800-talet gick ut på aborginjakt). Stalins terror på 1930-talet och Hitlers illdåd. Det som hände i nutid i det sönderfallande Jugoslavien icke att förglömma.

Suck!

Fakta om Finland: "Djävulens krig" av Kustaa H J Vilkuna (Historia media 2011).

PS. Den gamla ryska seden att bränna sina offer levande fanns kvar även i nutid. När KGB-översten Oleg Penkovskij avrättades 1963 av KGB som CIA-spion bands han med pianotråd vid en bräda och fördes levande med fötterna före in i en kremeringsugn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...