19 mars 2015

Tre vägar att höja försvarsförmågan

Första världskriget sas vara det krig som gjort slut på alla krig. Det trodde man på i vårt land. Därför avrustade Sverige på 1920-talet och massor med regementen lades ned. Sen kom Andra världskriget, vilket tvingade Sverige att rusta upp. Sveriges beredskap var god, sa Per-Albin redan 1939, men det var verklighet först när kriget slutade.

Kalla kriget medförde ett starkt svenskt försvar, ett av de starkaste i världen i förhållande till vår storlek. När sedan Sovjetunionen ersattes av Ryssland, Berlinmuren föll och de ockuperade Öststaterna blev fria avrustade Sverige. Man trodde på evig fred igen. Parallellen med 1920-talet var uppenbar.

Nu är Europa inte längre fredligt. Putins Ryssland upplevs med rätta som ett hot mot övriga Europa. Yrvakna politiker i Sverige bjuder över varandra när det gäller upprustningen hemmavid. Samarbetsregeringen kan tänka sig några miljarder extra de kommande åren, Moderaterna kan tänka sig tio miljarder och folkpartiklarna går längst med sina 16 miljarder.

Det handlar inte bara om pengar till materiel. Lika viktigt är att få fram utbildad personal som kan bemanna flygplanen, korvetterna, helikoptrarna, avlyssningsutrustningen och ubåtarna som ska köpas in. Detta tar många år. Även om politikerna skjuter till de miljarder som krävs dröjer det till en bit in på 2020-talet innan vår försvarsförmåga höjts. Och under tiden hinner Putin ställa till ännu mer elände i vårt grannskap.

Arktis och Östersjöns strategiska betydelse är annorlunda nu, jämfört med för 70 år sedan när Andra världskriget var över.

Om Sveriges försvarsförmåga ska bli bättre finns bara tre vägar att gå.

1) Vi satsar stenhårt på egen hand att bygga upp vår förmåga genom att skjuta till många tiotals miljarder årligen, mer än vad partierna föreslår idag.

2) Vi går med i Nato direkt, utan folkomröstning. Vi får försvarsgarantier och kan rusta upp i lugnare takt. Vi måste som Natoland avsätta minst två procent av BNP på försvaret. Medlemsavgiften till Nato tillkommer dessutom. Den är ca tio miljarder per år.

3) Vi ingår en försvarsallians med Putins Ryssland. Då blir vår "fiende" vår vän och vi kan lägga ned det lilla försvar vi har och använda pengarna till höjd a-kassa och andra bidrag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...