20 mars 2015

Skattebesluten som inte fanns

Det gamla Riksskatteverket, föregångaren till Skatteverkets huvudkontor idag, hade en riktig styrelse. I den satt riksdagsledamöter och företrädare för facket, näringslivet m.fl. Styrelsen hade beslutskraft och på mötena fattade man de formella besluten om de olika skatteregler som verket utfärdade.

Besluten handlade om reseavdrag, traktamenten, bilförmån m.m. Journalisterna hängde på låset och ville ha information om besluten så fort det gick. Det medförde att sekreteraren, som var en tjänsteman i verksledningens kansli, gjorde utdrag ur protokollet, så kallade transumt, som ordföranden/generaldirektören justerade.

Så pågick det styrelsemöte efter styrelsemöte en lång tid. Men efter något år upptäcktes att det inte fanns några fullständiga protokoll från styrelsemötena. Sekreteraren hade bara gjort dessa utdrag ut protokollet men aldrig sammanställt ett helt korrekt protokoll.

När fadäsen upptäcktes fick en annan tjänsteman i uppdrag att rekapitulera de saknade protokollen och försöka få in dem i diariet i efterhand. Hur han lyckades med det vet jag inte. Det hela tystades  ned. Sekreteraren som inte fullgjort sin uppgift fick diskret andra sysslor i verket.

Jag skulle tro att besluten som fattats inte var helt okej då protokoll saknades. Om Expressen fått nys om saken skulle det förmodligen blivit stor skandal. Och sannolikt skulle skattejurister som hjälpte olika skattebetalare, framför allt företag, ha kunnat hävda både det ena och andra och sagt att reglerna inte gällde eftersom det inte fanns några beslutsprotokoll.

Det här skedde på 1970-talet och allt torde vara preskriberat sedan länge.

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...