7 mars 2015

Lycka till med Saudi-avtalet, Stefan Löfven!

Sossarna med Persson i spetsen ingick ett avtal med den kvinnoförtryckande diktaturen Saudiarabien om leverans från SAAB och Ericson av diverse försvars/krigsmateriel. Turerna kring avtalet, som även innefattaden byggandet av en ammunitionsfabrik var märkliga och skedde bl.a. med bulvanbolag. Borgarna förlängde avtalet och nu är dags igen att ta ställning till en ev. förlängning.

Samarbetsregeringens ena part, Miljöpartiet, säger blankt nej. Många vänstersossar vill också upphäva avtalet eller i alla fall omförhandla det. Löfven svettas ymnigt. Näringslivets toppar, ett drygt 30-tal, vill ha förlängt avtal. Avtal ska hållas, menar de. Dessutom gynnar det svenskt näringsliv och därmed även svensk välfärd.

HM:s ordförande och ägare Stefan Persson vill ha förlängt avtal med Saudiarabien. Men hans företag har tagit avstånd från hans uttalande. Förmodligen är man inom företaget rädd att bli bojkottad?

Att Sverige över huvud taget har en försvarsindustri beror på att landet enligt den officiella doktrinen är neutralt och alliansfritt och alltid har varit det. När vi började rusta upp landet med början på 1940-talet behövde vi en egen försvarsindustri för att slippa köpa utifrån. Det är därför vi nu har SAAB, Ericson, Hägglunds m.fl. som bygger och säljer flygplan, ubåtar, fordon, elektronik m.m. för försvarsbruk.

Då försvarsindustrin är för stor för Sveriges eget behov måste den exportera sina produkter. Länder i krig är väl de som bäst behöver försvars/krigsmateriel? Men till sådana länder ska vi inte sälja. Det är märkligt. Det är lika märkligt som om Volvo bara fick sälja bilar till folk utan körkort. "För om de skulle kunna köra bilarna skulle de kunna krocka och skada sig själva och andra!"

Vår försvarsindustri och de regler som omgärdar den är knepiga och luktar dubbelmoral lång väg. Det rakaste vore väl att helt lägga ned försvarsindustrin och köpa det vi behöver från andra länder. Men då skulle tiotusentals industriarbetare bli utan jobb och vi skulle förlora spetskompetens. Det gillar varken industrins bossar eller LO.

Good luck, Stefan Löfven! Det ska bli intressant att se hur du kommer att göra med Saudi-avtalet.

Tillägg tisdag den 10 mars: Nu när Wallströmskan blivit bojkottad vid Arabförbundets toppmöte blir det enklare för samarbetsregeringen att avveckla militärsamarbetet med saudierna. Spänningen fortsätter dock.

Den 10 mars på kvällen. Jaha, nu är det klart. Löfven & Co säger upp avtalet om militärt samarbete. Det var nog det enda han kunde göra i det läge som uppstått. Nu kan han nog också lägga av med att kampanja för att Sverige ska få en plats i FN:s säkerhetsråd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...