30 mars 2015

Mutor förr och nu

I dag gör SVT:s nyheter stor nummer av att några kommunala tjänstemän i Uddevalla käkat julbord som en datorleverantör bjudit på. De fick inte bara mat utan även prova på att köra bil i simulator m.m. Detta hände inför julen 2013, alltså ingen direkt ny nyhet.

Det får mig att tänka på hur det var på Riksskatteverket (RSV) för 30-40 år sedan. Allt är nu preskriberat och flera inblandade är inte längre i livet.

Varje år blev flera anställda bjudna på julbord av olika leverantörer, som var datorföretag, tryckerier, Posten, reklambyråer och andra konsulter av olika sorter. Det blev till slut så många julbord att flera av oss tackade nej av ren utmattning och övergödning.

Vi bjöds också på "studieresor" med övernattning till olika leverantörers fabriker ute i landet där det bjöds på både mat och dryck i mängd. Ett företag bjöd några av våra medarbetare till vinter-OS i Lillehammer. Ett annat företag i datorbranschen bjöd på en rundresa i USA. I en del fall stod verket för resa och hotell men allt annat var "gratis".

Vår utbildningschef, som handlade upp hotell- och konferenstjänster för många miljoner varje år, bjöds på "gratis" hotellweekends för både sig och hustrun. Till jul levererades lådvis med vin och sprit hem till hans bostad som "gåva".

På den tiden var detta helt naturligt. Några regler fanns inte när det gällde mutor och när det gällde upphandling så fanns inte heller några tydliga regler. Utan det var "sunt förnuft" som fick avgöra. Och det förnuftet var rymligt och cheferna visade vägen.

Jag fick själv många gratismiddager på finkrogar av de konsulter och leverantörer jag samarbetade med och tyckte det var helt naturligt. Men ibland sa jag nej, som till exempel när en reklambyrå, som även hade ett reseföretag som kund, erbjöd mig en gratisresa till USA, tur och retur.

Men sedan många år är reglerna stenhårda på Skatteverket när det gäller gåvor av olika slag och även hur upphandlingen ska gå till. Det har hänt att de som tagit emot gåvor åtalats.

Men man behöver inte överdriva åt något håll. När en medarbetare som jobbade tillsammans med en konsult fick ett presentkort på en biobiljett tillsammans med julkortet gick hon till närmaste chef och undrade om hon kunde ta emot biobiljetten. "Nej", sa chefen, "lämna tillbaka den!"

Det tyckte jag var att vara allt för nitisk. Bara en chef som är feg och rädd kan agera så.

1 kommentar:

  1. Nu får man höra hur det gick till på RSV på den tiden. Ute i länen var det mycket strikt. Fika och arbetslunch var ok men inget mer. Jag kommer ihåg en gång runt 1980 som jag och en kollega fick varsin reklamalmanacka av ett företag. Vi gick till vår chef och frågade om vi fick behålla dem. Men det fick vi. J.L.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...