25 januari 2015

Även myndigheter satsar fel

I gårdagens SvD skrev några professorer en debattartikel med rubriken "Felsatsningar kostar miljarder". Inledningen löd så här: "Samhällsinvesteringar för tiotals miljarder har slösats bort under senare decennier när politisk opportunism har vägt tyngre än samhällsnytta".

Som exempel tog man fördröjningen av Förbifart Stockholm, som kostat ett par hundra miljoner. Ett annat exempel på felsatsning är nuvarande regeringens löfte att bygga Norrbotniabanan, trots att den har ännu sämre förutsättningar att bli lönsam än den redan byggda Botniabanan. Den järnvägen blev 20 miljarder dyrare än beräknat, enligt Riksrevisionen. Nyttan är tveksam.

Som ytterligare lök på laxen har flera expertmyndigheter med analysuppgifter lagts ned, allt för att politikerna ska kunna göra som man vill utan kritisk granskning. Så långt debattörerna i SvD.

Även enskilda myndigheter gör satsningar för miljontals kronor av skattemedel på projekt som inte leder någonstans och som i slutändan får avvecklas. Ett i raden av dyra misslyckanden är polisens kommunikationssystem.

Även Skatteverket har slängt ut miljoner på system som avvecklats. Dåvarande generaldirektören Steen drev igenom införandet av LotusNotes i hela skatteförvaltningen, ivrigt påhejad av de jasägande lakejer som hon omgav sig med. Dåvarande IT-chefen var emot införandet och han sa "Detta blir det dyraste system vi skaffat oss, dyrare än de det dyraste av våra övriga verksamhetssystem". Även jag ingick i den skara medarbetare som var kritisk. Vi blev betraktade som pestsmittade.

Nu är LotusNotes borta från Skatteverket. En av de chefer som var med och drev igenom beslutet har i efterhand mellan skål och vägg erkänt att det var fel att införa LotusNotes.

Sent ska syndarna vakna. Och dyrt för skattebetalarna blir det.

3 kommentarer:

  1. Notes var inget höjdarsystem. Nyfiken fråga, vad använde man för program e-post och kalender innan Notes på Skatteverket? När man valde Notes, vilka andra alternativ hade man då? Idag är det Outlook, vilket fungerar kanonbra!

    SvaraRadera
  2. För e-post hade vi ett egenproducerat system, vill jag minnas. Hur det var med övriga funktioner minns jag inte. När Anitra Steen bestämde att vi skulle ha Notes fanns det inga andra alternativ med. Notes skulle vara grunden för allt, inte bara mejl utan även vår webbplats skulle byggas med Notes, vilket vi motståndare tack och lov lyckades stoppa. Anitra ville även att vi skulle ersätta Word med den blygsamma ordbehandlingsfunktion som fanns i Notes. Bara vissa utvalda medarbetare skulle få ha kvar Word. Sen gjordes det manipulerade kostnadsberäkningar som visade att Notes var mycket billigt. Notesförespråkarena med Anitra i spetsen kände inga gränser när det gällde att förhärliga Notes som lösning på i stort sett allt! Det var kämpigt för oss som försökte stå emot. Vi fick rätt till slut, fast då var det för sent. Många skattemiljoner bortsumpade i onödan. Suck!

    SvaraRadera
  3. Intressant, kände inte till detta. Nu är det ju mest Microsoft rakt igenom för användare, vilket är helt perfekt. Ett "chattprogram" som man även kan ha videokonferenser finns installerade hos alla medarbetare. Programmet heter "Lync", tidigare "Office Communicator" och är en av konsekvenserna av köpet MS gjorde av Skype. Mycket bra verktyg för övrigt :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...