10 januari 2015

Öppna dörrarna också!

Förra året tog Sverige emot 81 301 asylsökande, varav 41 572 fick uppehållstillstånd och de placerades ut i landets kommuner. Ett av de sista Reinfeldt gjorde innan han avgick var att hålla ett sommartal där han uppmanade oss att öppna våra hjärtan. Hur vore det om vi öppnade våra dörrar också?

Tänk om varje svenskfödd blev mentor eller fadder för en invandrare. Vi svennar skulle då få se att en nysvensk inte är farlig eller så mycket mer annorlunda än vi själva. Invandraren skulle lära sig svenska snabbare och lära sig hur Sverige fungerar samt vilka våra oskrivna lagar är. Då skulle integrationen ta fart. Dessutom skulle det inte kosta det offentliga något.

Vilka borde i så fall börja och gå i bräschen för detta?

För att se vilka som borde ta första steget bör man titta på statistiken över hur många som får uppehållstillstånd, hur många nysvenskar som varje kommun tar emot och hur det kommunala valresultatet ser ut. Jag har plockat ut några kommuner för att göra jämförelser.

Södertälje med 91 000 invånare tog emot 1 125 förra året. Det blir en på var 80:e invånare. Lindesberg och Köping tog emot en invandrare per var 123:e invånare. Motsvarande siffra för Göteborg var en per var 238:e invånare. Stockholm tog emot en nysvensk per var 515:e invånare. Förmodligen sämst i klassen.

Stockholm borde vara mycket bättre när det gäller att ta emot nya svenskar med uppehållstillstånd när man ser till valresultatet. De två partier som förordar helt fri invandring - Miljöpartiet (Mp) och Feministiskt initiativ (Fi) - fick i Stockholms kommun tillsammans 20 % av rösterna. Jämför denna siffra med riket som helhet: 10 %.

Den valkrets i Stockholms kommun som fick flest röster på Mp och Fi var "Södermalm-Enskede". Där röstade drygt 25 % av invånarna på dessa två partier.

De lattedrickande, vargkramande och surdegsbakande miljöpartistiska feministerna på Söder är för fri invandring. Men de har förmodligen inte sett en enda asylsökande med färskt uppehållstillstånd i sina trendiga kvarter? Om det är några som bör gå i täten och öppna sina dörrar för nysvenskar så det alla dessa hipsters med eller utan skägg som bor på Södermalm. Och varför inte låta bygga baracker på Mariatorget och Medborgarplatsen där asylsökande afrikaner kan få tillfälligt boende?

Att leva som man lär är dock svårt.

PS. I Lindesberg var det bara 5 % som röstade på Mp och Fi. Men Sverigedemokraterna (SD) fick över 17 % av rösterna och i ett distrikt så mycket som 33 %. I Köping var motsvarande siffror 4 % respektive 13,5 %. I Södertälje fick Mp+Fi 8,7 % och SD 13,3 %. Kan förklaringen vara att på dessa orter har man andra erfarenheter av invandringen än på Söder i Stockholm?

2 kommentarer:

  1. De problem vi har idag med flyktingar och EU-migranter är bara en västanfläkt mot vad vi kommer att få om bara några år. Bara i Syrien finns över 4 miljoner flyktingar. Vi har ju bestämt att alla syrier som kommer hit ska få permanent uppehållstillstånd. Men det finns många andra oroshärdar i Asien och Afrika. Lösningen på världens problem kan inte vara att alla ska bosätta sig i Sverige. Politiernas blåögdhet är helt otrolig. J.L.

    SvaraRadera
  2. Vi får väl se. En del blåögda har börjat se lite bättre.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...