3 april 2013

Några citat om invandring

USA är ju ett invandrarland, som tagit emot miljoner och åter miljoner medborgare från framför allt länder i Europa, men även länder i andra världsdelar. Så här uttryckte sig den amerikanske presidenten Theodore Roosevelt i ett skrivet meddelande, som han satte samman inför ett folkligt möte den 3 januari 1919, bara tre dagar innan han dog:

"För det första ska vi hålla fast vid, att om immigranten kommer med ärligt uppsåt och blir amerikan och assimilerar sig med oss, så ska han behandlas med exakt jämlikhet med alla andra, eftersom det är en illgärning att diskriminera en sådan man på grund av tro, födelseplats eller ursprung. Men förutsättningen är att denne man i grunden blir amerikan och inget annat än amerikan... Här får inte finnas någon kluven lojalitet. Vem som än säger att han är amerikan, men också något annat, är över huvud taget inte amerikan... vi har bara utrymme för en enda lojalitet och det är mot det amerikanska folket".

Jomenvisst, klarspråk, ord och inga visor. Men det var då det. Byt ut ordet "amerikan" och "amerikanska folket" mot "svensk" och "svenska folket". Tror du det skulle funka hos oss idag? Vilket parti skulle kunna ställa sig bakom detta uttalande?

Så här ser dagens riksdagspartier på invandringen till Sverige (saxat från Wikipedia):

"Svensk invandringspolitik präglas av bred politisk konsensus. Alla partier i Sveriges riksdag utom Sverigedemokraterna står för en generös invandringspolitik. Det finns dock skillnader mellan de politiska partierna: Moderaterna vill ställa vissa krav för anhöriginvandring, som sannolikt skulle minska denna, samtidigt som man förespråkar fri arbetskraftsinvandring. Vänsterpartiet vill öka anhörig-, flykting- och humanitärinvandringen, men vill ha vissa restriktioner för arbetskraftsinvandringen.

Centerpartiet förespråkar en generös men reglerad flyktingmottagning där kommunerna har huvudansvaret. Partiet vill prova möjligheten att låta flyktingar ansöka om asyl vid de svenska ambassaderna utomlands.

Folkpartiet vill ha en fri invandring men med krav på kunskaper i svenska och att den nyanlände går en medborgarskapskurs för att få ett svenskt medborgarskap och lättare kunna integreras i samhället. Partiet vill införa ett försörjningskrav för anhörighetsinvandring. Partiet vill ha mer arbetskraftsinvandring.

Kristdemokraterna vill ha en regional istället för en lokal flyktingmottagning. Partiet vill satsa på svenskundervisning och praktikplatser för nytillkomna. Partiet vill införa en så kallad utvecklingspeng.

Miljöpartiet förespråkar en helt fri invandring till Sverige. Man anser att alla världens människor ska ha rätt att leva och bo där de själva önskar. På kortare sikt vill Miljöpartiet fortsätta med en generös flyktingpolitik och man vill även att illegala invandrare som lever gömda i Sverige, men som inte gjort sig skyldiga till grova brott, ska beviljas asyl automatiskt om de ej blivit utvisade eller avvisade av staten i över ett år.

Moderaterna anser att rätten att söka asyl är fundamental och man ser positivt på invandring men menar att ingen har rätt att begära att ett land skall ställa upp med försörjning om skyddsbehov saknas. Man vill att det ska ske en kartläggning av yrkesbakgrunden och utbildningsnivån hos varje enskild individ. Partiet vill införa försörjningskrav för anhöriginvandrare.

Sverigedemokraterna vill att invandringen ”begränsas till en nivå som inte är högre än i våra grannländer”och att de som invandrar skall anpassa sig till det svenska samhället.

Socialdemokraterna ser positivt på invandringen och menar att det berikat länderna men att oförmågan att hantera den mångfald invandringen medför har skapat överhängande hot om segregation och marginalisering. Partiet menar även att politiken bör ha ett EU-ansvar för att garantera likvärdig behandling.

Vänsterpartiet vill att "Sverige skall föra en human flykting- och asylpolitik där varje asylsökande garanteras rätten till en individuell prövning under värdiga omständigheter och med generösa kriterier för flyktingskap och asyl."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...