17 april 2013

Vi panschisar borde gynnas mer?

Vi som är panschisar har inte lika låg inkomstskatt som den arbetande klassen. Det är ett minus för oss och borde betraktas som åldersdiskriminering. Men vi har även plus, som t.ex. billigare biobiljetter och inträden till olika museer och evenemang.

I andra länder gynnar man panschisar på annat sätt. I Bolivia får alla som fyllt 60 år gå före i bankkön. I Budapest åker alla som fyllt 65 gratis på kollektivtrafiken. Det finns säkert fler exempel som Sverige kunde ta efter. 

PS. I Göteborg och Gävle åker panschisarna gratis mellan kl. 8:30-15:00 på kollektivtrafiken. När ska SL i Stockholm lyckas komma i fatt med det? Och på Irland och i Skottland åker dom gratis på tågen!

2 kommentarer:

  1. Nu är väl grundavdraget för pensionärer större än för de yngre? Och även jobbskatteavdraget för pensionärer är större än för det yngre?

    Enda skillnaden är väl att pensionärer åtnjuter ledighet i stället för att arbeta och får därför inget jobbskatteavdrag?

    Eller är det något annat som åsyftas i texten?

    SvaraRadera
  2. Det som åsyftas är följande. 1) Pensionärsorganisationerna betraktar pensionen som ackumulerad arbetsinkomst som betalas ut vid ett senare tillfälle. Därför bör pensionen ses som senarelagd lön och beskattas som lön. Jag håller med dem. 2) Dessutom har pensionärer favörer som varierar mellan städer och länder.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...