22 november 2012

Veteraner gick under jorden

Ett 30-tal veteraner med ett förflutet på Skatteverkets huvudkontor i Solna har gått under jorden. Det skedde i Sickla, under Atlas Copcos huvudkontor. Där finns nämligen en gruva med anor från 1930-talet. Gruva är kanske fel ord för någon malm har inte brutits där.
 
Det hela började 1938 som ett skyddsrumsbygge men blev snart testgruva för att kunna utveckla och testa företagets produkter. Det finns två nivåer i gruvan. Den första - 20 meter ned - har en föresläsningssal och flera utställningar och på andra nivån - 40 meter ned - testkör man sina maskiner.
 
Veteranerna togs emot av tunnelexperten Gunnar Nord som inledde och berättade om geologi, tunnelbygge, sprängning m.m. Därefter delades sällskapet i två grupper som under sakkunnig ledning av Gunnar och gruvfogden Lennart Gustavsson vandrade in i gruvgångarna för att se hur man bryter berg under jord. Samtidigt fick man information om företaget och dess olika produkter.
 
Efter fikat tog Leif Jakobsson från Riksbanken vid. Han är f.d. informationschef vid banken och sedan några år tillbaka projektledare för framtagningen av våra nya betalningsmedel som ska tas i bruk om några år. Leif berättade initierat om hur det har gått till att få fram de nya sedlarna och mynten.
 
Det blev en fullmatad eftermiddag som började kl. 14 och avslutades först efter kl. 17. Veteranerna var på alerten och ställde många frågor, vilket visade deras intresse både för gruvan och de nya sedlarna.
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...