19 november 2012

Fogden företagens favorit

Svenskt Kvalitetsindex har under hösten ringt nästan 8 000 personer och frågat vad de tycker om olika samhälleliga funktioner som t.ex. skolan, sjukvården, socialtjänsten, tandvården m.m. Men även en rad myndigheter har de fått lämna sin syn på.

Resultaten redovisas i form av ett index där 100 är det högsta betyg som ges. I topp hamnar privat tandvård med 86,4. Lägst hamnar Arbetsförmedlingen med 44, 34 poäng. Resultatet redovisas i dagens SvD med rubriken "Lågt betyg för myndigheter".

Men nu är det ju fel att jämföra tandvård med myndigheter - det är inte ens äpplen och päron utan snarare äpplen och fåglar! Tidningens vinkling på rubriken går igen även i ingressen: "Svenska myndigheter får lågt betyg".  Svenskt Kvalitetsindex presenterar sina siffror med samma vinkling, dvs. bra betyg för kommunal service och dålig för myndigheter. Jag tycker det är orättvist.

I gruppen myndigheter tar Svenskt Kvalitesindex med "Universitet". Det tycker jag också är fel. De bör ligga i gruppen "Offentlig service" där skolan m.m. återfinns. Det känns mer rätt.

Så här ser dock listan ut för gruppen "Myndigheter":

Kronofogden, företag 71,72
Universitet 69,07
Skatteverket 67,17
Transportstyrelsen 66,41
Tullverket 66,26
Lantmäteriet 64,81
CSN 64,61
Pensionsmyndigheten 63,72
Polisen, ärendehantering 61,53
Försäkringskassan 55,04
Polisen, brottsbekämpning 54,31
Kronofogden, privatpersoner 51,80
Arbetsförmedlingen 44.34

Jag undrar varför Svenskt Kvalitetsindes valt att dela upp fogden på företag och privatpersoner? Det skulle ju gå lika bra att göra det även för Skatteverket och jag skulle tro att gruppen företag då skulle ge ett ännu högre betyg för verket. Tar man ett snitt på de båda resultaten för fogden så skulle placeringen bli mellan Pensionsmyndigheten och Polisens ärendehantering.

Det mest intressanta med hela undersökningen är inte att den privata tandvården får högst betyg. Eller att diverse kommunal service får bättre betyg än myndigheter. Det mest anmärkningsvärda är att Skatteverket får så bra betyg, eller som företrädare för Försäkringskassan brukar fråga sig: "Vi delar ju ut pengar och Skatteverket tar in pengar. Ändå får dom bättre betyg än vi?"

Du kan läsa mera här: http://www.kvalitetsindex.se/images/stories/Rapporter/Public_sector/ski_press_samhlle_12.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...