27 augusti 2010

Sossarna vill ge 50 miljoner till Skatteverket för att motverka skattefusk

Jag har i dag på eftermiddagen skickat två frågor till alla riksdagspartier via e-post: Vad tänker ni göra för att minska skattefelet? Tänker ni ge Skatteverket mera pengar?

Sossarna var snabbast och inom en timme hade jag deras svar som lyder så här:

"Vi i det rödgröna samarbetet har tagit fram ett brett program för att bekämpa skattefusk. De handlar bland annat om att bekämpa skatteparadis, skatteflykt och penningtvätt genom ett ökat internationellt samarbete, en förändrad sekretesslag, en ökad kontroll över växlings- och factoringbolag och en översyn av reglerna för F-skattsedel. Det behöver utredas om penningtvätt ska betraktas som ett separat brott.

Det handlar också om att ge Skatteverket bättre möjligheter att kontrollera skattebrott. Till exempel vill vi att fler branscher ska omfattas av kraven på personalliggare - och att Skatteverket ska ha möjlighet att genomföra oannonserade kontroller. I taxibranschen ska det införas krav på redovisningscentraler. Vi vill också gå över till individuell skatteinbetalning från arbetsgivare så att det blir lättare för Skatteverket att upptäcka när det betalas in för lite i skatt. Därutöver vill vi se över möjligheterna att införa ett entreprenadavdrag och göra det lättare att utbyta information om brottsmisstänkta.

Slutligen vill vi tillföra Skatteverket 50 miljoner kronor för att bekämpa skattefusk."

Mycket av detta känns igen som tidigare framförda önskemål från verket. Att man vill ge pengar till att bekämpa skattefusk är ju bra. Dom pengarna skulle jag i så fall gärna se att verket satsade på en ny svartjobbskampanj, eftersom den som gjordes för några år sedan - riktad till ungdomar - väckte uppmärksamhet, gav verket mycken goodwill och var framgångsrik då den förändrade ungdomarnas attityd till svartjobb i rätt riktning. Resultatet var statistiskt säkerställt.

Men jag ser en stor risk att de pengar de rödgröna vill ge verket i stället mals ned i den ordinarie verksamheten. Sossarna borde rikta de 50 miljonerna direkt till en informationskampanj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...