24 augusti 2010

Skatteverket följer inte skattebetalningslagen

Det är inte bara språklagen som Skatteverket inte följer. Sedan några år tillbaka följer man inte heller skattebetalningslagen. Så här ligger det till:

I skattebetalningslagen (5 kap. 12 §) sägs att den som betalar ut lön vid löneutbetalningstillfället ska tala om hur stort skatteavdraget är. Det funkar ju när man får ett lönebesked på papper hem i vanliga brevlådan när lönen går in på kontot.

Men sedan några år tillbaka skickar Skatteverket (liksom sannolikt även många andra arbetsgivare) ut elektroniska lönebesked, som enbart är tillgängliga i jobbdatorn via det interna intranätet. Är man inte på jobbet så kommer man inte åt lönebeskedet och får alltså inte heller uppgift om skatteavdraget. (Har man e-leg kan man om man har dator hemma gå in på sin bank och kolla hur stor den insatta nettolönen är, men uppgift om skatteavdraget eller andra avdrag och ev. tillägg syns inte där.)

När Skatteverket införde e-lönespecifikation så tog expertgruppen vid verkets rättsavdelning upp den här frågan till behandling. Gruppen slog fast att rutinen för e-lönespecifikationen inte lever upp till skattebetalningslagen krav. Trots det infördes e-specifikationen.

Ska verket följa lagen ska verket - såvida man inte slopar e-lönespecifikationen och återgår till papperslönebesked hem i brevlådan - ge sig själv ett föreläggande att följa lagen (15 §).

Men skattebetalningslagen skrevs när det inte fanns e-lönespecifikationer. Det kanske vore bättre att Skatteverket föreslog en ändring av lagen i stället.

13 kommentarer:

  1. Om man är kund i Swedbank så får man lönespecifikationen som ett elektroniskt dokument till sin internetbank. Så de uppfyller SBL:s krav till alla som har Swedbank. Kanske kan det då ses som ett otillbörligt gynnande, eller så är det så enkelt att detta är bonusen som följer när Swedbank är utbetalare..

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Bra för dem som är kunder hos Swedbank, men alla skattekamrater är nog inte det.

    (Min tidigare kommentar kl 7.58 var felstavad, därför gjorde jag en ny.)

    SvaraRadera
  4. Jag tror att alla som har ett e-leg kan se sin lönespec hos Swedbank (du behöver inte vara kund där). Det är åtminstone så som jag har gjort, eftersom jag inte är kund hos Swedbank...

    SvaraRadera
  5. Kanske kan Skatteverket förelägga Kronofogden eller Lantmäteriet att följa lagen... Så får de myndigheterna kontakta Skatteverket, VE/ELS i Gävle. :)

    SvaraRadera
  6. Så bra. Hade ingen susning om att detta var möjligt. Men expertgruppen vid rättsavdelningen ansåg i sitt yttrande att inte ens detta räckte för att uppfylla kravet i SBL. Den som inte har datortillgång och e-leg når ju inte sitt lönebesked med skatteavdrag i alla fall, resonerade juristexperterna den gången.

    SvaraRadera
  7. Märkligt att Skatteverket ändå går vidare med en sådan lösning som trots allt ändå bryter mot lagen. Det är dock möjligt att få ditt lönebesked på papper. Du får det t.ex. hemskickat när du är sjukskriven.

    SvaraRadera
  8. Jag får min "lönespec" till min hotmail i form av en länk. Funkar skitbra. Kan jag ju logga in med min e-legitimation från Handelsbanken var jag än befinner mig i världen.

    SvaraRadera
  9. Trots den här möjligheten med egen dator och e-leg så ansåg expertgruppen vid rättsavdelningen att det inte räckte som skäl för att uppfylla lagens krav. Alla har ju inte dator och e-leg, resonerade man.

    SvaraRadera
  10. Kan det vara samma expertgrupp som tyckte att det var OK för en arbetsgivare att skicka kopian på lämnad kontrolluppgiften till Skatteverket till en e-postadress istället för på papper till den anställde?

    5 kap. 12§ SBL
    Den som betalar ut ersättning för arbete skall vid varje utbetalningstillfälle lämna mottagaren uppgift om skatteavdragets belopp.

    15 kap4 § Lag om självdeklaration och kontrolluppgift.

    Uppgifter till den kontrolluppgiftsskyldige


    Den som för egen eller någon annans räkning har företagit en rättshandling med någon som är skyldig att lämna kontrolluppgift enligt 6-12 kap. ska skriftligen eller på liknande sätt till den kontrolluppgiftsskyldige lämna de uppgifter som behövs för att kontrolluppgiftsskyldigheten ska kunna fullgöras med anledning av rättshandlingen.

    Detta förbannade gissel om uppgifter och handlingar hahaha

    SvaraRadera
  11. Lite knepigtt för vissa helt klart. Men det rör väl sig även i viss mån om eget ansvar här. Det kanske inte är bortom all rim och reson att man som privatperson då man mottagit sitt elektroniska lönebesked vidarebefordrar detta till en privat mail, eller ber de löneansvariga att skicka en kopia av lönebeskedet till en privat mail. Detta förutsatt att man inte har tillgång till jobbmailen hemma.

    För mig är det inget större problem. Min arbetsgivare i Norge tillämpar avdrag enligt sk skattekort (vilket i och för sig känns lite förlegat, men i förväg ger en ganska bra bild av hur stort avdraget kommer att bli) och min elektroniska lönespecifikation har jag tillgång till både via dator, telefon, it-support, kollegor och mail - ej knuten till vare sig dator, plats eller tidpunkt på dygnet. Jag skulle nog bestämt vilja hävda att tillgången till min lönespecifikation är väsentligt bättre än den någonsin kunde ha varit då denna sändes hem till mig på posten.

    SvaraRadera
  12. Finns det något källa?
    Finns detta publicerat av skatteverket?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte. Inlägget är gjort för sex år sen och jag har inte samma koll på saker och ting nu som då. Sorry.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...