6 augusti 2010

Det är alltid vi som får betala

De offentliga upphandlingsreglerna är krångliga. Det har lett till att det blivit viktigare att följa reglerna in absurdum än att se till att få den bästa leverantören. Nu har Finansdepartementet krånglat till det ännu mera. Det har blivit svårare att göra direktupphand-lingar. Alltså måste fler offentliga inköpare följa det komplexa regelverket även när det gäller mindre belopp. Detta kan man läsa om i dagens SvD Näringsliv.

Bakgrunden är att vi skattebetalare varje år förlorar miljarder kronor på grund av dåligt gjorda upphandlingar, framför allt i den kommunala sektorn. Men i den privata sektorn kan man "upphandla" precis som man själv vill. Hur många miljarder går inte förlorade där på grund av dåligt skötta inköp? Och vem får betala den notan?

Jo, vi konsumenter. Det är alltid vi som får betala - oavsett om vi är skattebetalare eller konsumenter.

PS. Sverige brukar ju i EU-sammanhang vara duktigast på att följa alla regler. Det är nog även så när det gäller upphandlingar. Jag har hört sägas att i Italien upphandlar man motorvägsbyggen metervis; man gör många små direktupphandlingar och slipper följa de beloppsgränser som gäller för EU-upphandlingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...