2 december 2019

Bara 3 % av allt vatten är drickbart

Det finns mycket vatten på vår jord men det mesta är saltvatten och därmed odrickbart. Bara så lite som tre procent är dricksvatten.  Vi tar vårt dricksvatten för givet men de senaste åren har det uppstått brist på det - även i Sverige. Grundvattennivåerna har sjunkit. Vi måste hitta sätt att minska förbrukningen av dricksvatten. Men hur?

Två tredjedelar av sötvattnet är ytvatten som finns i glaciärer samt sjöar och  vattendrag. En tredjedel är grundvatten som bildas genom att vatten rinner ned genom jordlagren. I Sverige används båda till dricksvatten.

Dricksvattnet är billigt. Det kostar bara ca 4 öre litern. Våra kommunala vattenverk producerar 900 miljarder liter om året och per person förbrukar vi i snitt 140 per person och dygn. Av dessa liter går 30 varje dygn till att spola toaletten. 

Det känns som ett slöseri, att ha bristvaran - sett i ett världsligt perspektiv - dricksvatten för att spola ned vårt kiss och bajs. Det borde finnas ett annat sätt.

Att återinföra utedass i stället är nog inte gångbart. Däremot kan vi använda annat vatten för att spola toaletterna, t.ex. regnvatten eller begagnat dricksvatten från våra duschar och handfat. Se skissen här nedan. 

Rent tekniskt borde det vara lätt att ordna det! Vem blir först att ta patent på idén? 



























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...