11 november 2019

Andersson, Nyberg och Skogman är adliga namn

Det finns - eller har funnits (en del är utdöda) - 142 grevliga,  406 friherrliga och över 2 300 adliga ätter i Sverige. De flesta adliga namn är pampiga och det är ingen tvekan att de är just adliga. Men det finns även en del vanliga släktnamn som är adliga. Därmed inte sagt att alla som bär det efternamnet är adlig. Det har t.ex. funnits en grevesläkt Carlsson som dock dog ut 1708.

Det svenska adelskapet uppfanns på 1200-talet. Förenklat blev herremän som ställde upp med en fullt utrustad beriden krigare "adlade" och blev en del av "frälset". Under den svenska stormaktstiden nyttjade kungamakten ofta adelskapet som ett sätt ett belöna mer eller mindre förtjänta medborgare.

Möjligheten för kungen att adla folk avskaffades i praktiken i början av 1900-talet. Den siste att bli adlad var upptäcktsresanden Sven Hedin som adlades den 1 juli 1902 av Oscar II. Hedins vapensköld ser du här ovan. Tämligen självklart att han fick en jordglob i sitt vapen och dessutom en glob som visar Asien då det var där han gjorde sina resor.

Den som adlades näst sist var den göteborgske affärsmannen Olof Wijk och det skedde den 24 oktober 1890.

Adliga namn är normalt lätta att känna igen på "von", "af" eller "de" men även på själva namnet som t.ex. Gyllenstierna, Bielke, Sparre, Lagerbielke, Gripenstedt, Ridderstolpe och liknande.

Varje adlig ätt har ett nummer. Nummer 1 bland grevarna är ätten Brahe (utdöd 1930) och den sista -bland de vanliga adliga - med nummer 2 349 är von Samson-Himmelstjerna. Man skulle kunna tro att ätten Hedin borde ha det högsta numret, men så är det inte. Ätten Hedin har nummer 2 344 och dog ut 1952 när Sven Hedin avled.

Men det finns en hel del ganska vanliga namn som också bärs av en adlig ätt. Här är några exempel:
Andersson, Carlsson, Cederborg, Dalman, Drysell, Elfving, Ericson, Fahlström, Günther, Göthe, Hallenborg, Hempel, Igelström, Laurin, Lindelöf, Lovén, Lund, Malmborg, Mellin, Nerman, Nyberg, Palmgren, Palmqvist, Robertsson, Roos, Sandberg, Skogman, Torstensson, Wallén, Åkerman. Carlsson och Torstensson är inte bara adliga utan även grevliga.

Det är bara män som har adlats i Sverige. Om möjligheten att åter kunna adla personer skulle införas tror jag att även kvinnor skulle komma i fråga. I Storbritannien är det möjligt och t.ex. sångerskan Vera Lynn är adlad och kan titulera sig Dame Vera Lynn.

Både adelskapet och ordensväsendet borde återinföras i Sverige. Då skulle vi slippa få avdankade politiska medelmåttor som landshövdingar och generaldirektörer. Att adla dem eller att ge dem en orden i stället skulle bli mycket billigare.

Ordnar, flaggdagar m.m. är nu föremål för en utredning. Vi får se vad den kommer fram till. Jag tippar att en del flaggdagar  tas bort och andra införs. Jag tror också att det kommer bli möjligt att ge en orden även till en svensk medborgare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...