13 december 2019

Den politiska kartan är rund

Den politiska kartan med mitten samt höger och vänster kan ses som en cirkel. Går man tillräckligt lång åt vänster kommer man att möta den yttersta högern. Se bilden nedan. Där nere hittar vi kommunismen som trängs med nazismen. Dessa ideologier har mycket gemensamt. Men bara en av dem är salongsfähig trots dess mycket blodiga historia.
Att ha något att göra med  Sverigedemokraterna (SD), som t.ex. att luncha med partiledaren Åkesson leder till rubriker. Men att gå i säng med Sjöstedt är helt okej. Båda har rötter i ideologier med otroligt mycket blod i sin historia.

SD:s historia med sina tunna rötter i nynazismen har inte många år på nacken. Partiet har gjort allt man kan för att tvätta sin byk, men inte lyckats helt. Rester av den gamla tidiga tvätten dyker upp då och då.

Hade partiet bildats idag utan sina bruna rötter hade det säkert varit välkommet även till Nobelmiddagen.

Kommunisternas rötter går djupare och är mycket tjockare. De har varit den blodigaste och hemskaste "-ismen" i den nutida världshistorien. Trots det så får de vara med och leka i den politiska sandlådan. Det kommunistiska arvet försökte man genom ett namnbyte göra sig av med när Sovjetunionen gick i graven och muren föll.

Partiet var helt enkelt en filial till Lenins och Stalins parti i Sovjet och styrdes och finansierades därifrån. Trots namnbytet har man ännu inte gjort upp med sitt förflutna. 

Vänsterpartiet (V), som kommunisterna kallar sig sedan 1990, bildades redan 1917 och firade sina 100 år 2017. Hade man verkligen tagit avstånd från sitt blodiga förflutna hade man valt att vänta till 2090 för att fira sina 100 år då i stället.

Man förskönade sitt namn tidigare, nämligen 1967 då man kallade sig Vänsterpartiet/Kommunisterna (VPK). Då var partiledaren trots det en bekännande fullblodskommunist.
Deras motpart - eller systerparti - på högerkanten Sverigedemokraterna (SD) bildades 1988. Partiets rötter kommer från Framstegspartiet, bildat 1968, Bevara Sverige Svenskt, bildat 1979 och Sverigepartiet som bildades 1986.
När det gäller SD drar man ofta fram kopplingen till nazismen med judehatet och förintelsens koncentrationsläger. Men när man pratar om V tiger man om kommunismens folkmord. Båda partierna har bakgrunder som är skrämmande. Tyvärr drar de till sig massor av väljare och sympatisörer som är okunniga om vad de har för historia. Det värsta är dock att V:s bakgrund talas det tyst om.

PS. De kinesiska kommunisterna tog livet av 80 miljoner människor, de sovjetiska kommunisterna har 62 miljoner liv på sitt samvete och de tyska nazisterna 21 miljoner.  
Fotnot: Sifferuppgifter från "Aldrig mer" (sid 207) av Staffan Skott.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...