26 december 2019

Gängen måste stoppas innan det är för sent

De kriminella mördar- och spränggängen som lever på knarkförsäljning och har gjort förorter till laglösa ghetton måste stoppas. Politiker pratar och myndigheter står handfallna. De kosmetiska lagändringar som gjorts räcker inte. För att få stopp på eländet innan det spårat ur helt krävs extraordinära åtgärder. Åtgärder som medför att Sverige förändras i grunden. Är vi beredda på det? Knappast.

Politikerna bara pratar och prata. "Vi måste få stopp". "Det är oacceptabelt". "Det är de knarkande i Djursholm som är grund till våldet i förorterna". Jojo, snacka går. Men att göra något konkret är något helt annat.

Att strama åt vapenlagarna drabbar bara jägare och sportskyttar. De lättkränkta tonåringarna i förorterna skrattar och skaffar sig ytterligare några magasin till sina k-pistar och pistoler. De struntar totalt i att det ska krävas tillstånd för att ha magasin till skjutvapen.

Vad ska man göra för att stoppa gängen? Nu när till och med  åttaåringar rekryterats till gängen och även haft tillgång till vapen krävs extraordinära åtgärder. 

Om inget görs riskerar vi att få helt laglösa områden som t.ex. i Rio Janeiro där polisen helt gett upp och de kriminella tagit över helt och hållet. Det är inte långt dit även hos oss.

En del politiker anser att militären ska kopplas in där polisen misslyckats. Vattenkanoner säger andra. Satsa mer på skolan och fritidsgårdar. Ställ krav på föräldrarna. Jo, det är nog bra men hjälper inte för att få stopp på de cirka 1 500-2 000 personer det handlar om. De är redan bortom sådana åtgärder.

Såväl polisen som socialtjänsten vet redan vilka barn, ungdomar och yngre män det handlar om och har bra koll på dem. Men att få dem fällde för sina brott motarbetas av deras nekande, smarta välbetalda försvarsadvokater samt att inga vågar vittna mot dem. 

Det enda rätta är att stifta en lag som gör de möjligt att ta in dessa personer och sättas dem bakom lås och bom i ett år i taget. Ta ifrån dem deras lyxbilar, dyrbara armband och klockor och annat som de har som statussymboler samt givetvis deras vapen m.m. Husrannsakningar genomförs samtidigt som de grips.

Hur en sådan lag ska formuleras och antas blir inte lätt. Den kommer även att väcka ett ramaskri hos de som värnar rättssamhällets grundläggande principer. 

Det går idag att ta ifrån föräldrar deras barn på obestämd tid bara för att socialtjänsten fått in en anonym anmälan om t.ex. vanvård. Vuxna går också att ta in och sätta på anstalt om de är onyktra och stör andra.

Men att ta in misstänkta kriminella, mördare, mordbrännare och knarkhandlare som lamslår en hel förort och hålla dem borta under ett år är omöjligt.

Om det nu skulle bli verklighet att staten sydde in dessa personer så kommer nästa fråga? Var ska de placeras?

Kriminalvården har inte plats för mer än 4 500 klienter (ja, så kallas fångarna numera) och sen finns ca 2 500 häktesplatser. Alla dessa är redan fulla och överbelagda. Två fångar i varje cell är vanligt. Planer på att sätta upp tillfälliga baracker finns.

Tiden från lagakraftvunnen dom till placering var tidigare ca en månad. Nu är den snart tre månader. En fånge ett dygn i ett fängelse kostar idag ca 2 500 kr.

Men köpa fängelseplatser i andra länder, varför kan man inte göra det? Jo, det går. Norge har gjort det men slutat då det blev för dyrt.

För att sammanfatta alltihopa: det går att stoppa eländet men då krävs det enorma krafttag. Vi måste tumma på många rättigheter och kanske bryta mot diverse internationella avtal och konventioner.

Det kommer våra politiker aldrig att göra.

Våra lagar - och även våra bidragssystem - är inte anpassade för hur Sverige ser ut idag med den befolkning vi har fått.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...