3 mars 2017

Desinformation - en del av vår vardag

Att sprida falska nyheter är förrädiskt. Det finns många exempel på det. För Putins Ryssland är det sedan länge en viktig del i deras militära strategi och sociala medier nyttjas till fullo. Därför gäller det att vara kritisk till det man läser och ha koll på vilka källorna är. Men desinformation är inget nytt.

Redan för 2 500 år sedan skrev den kinesiske generalen Sun Zi att all krigföring bygger på bedrägeri. Genom manipulation vinns kriget redan innan det har börjat.

Manipulation genom desinformation är något som Ryssland alltid sysslat med. Nu är det en viktig hörnsten i Putins militära strategi.

Nyttjat i Krim - Ukraina

Det märktes när han tog Krim med sina oidentifierade gröna soldater som sades vara lokala patrioter och alls inte ryska elittrupper. Nedskjutningen av Malysian Airlines MH 17 över östra Ukraina 2014 gjordes inte alls av en rysk missil utan av ett ukrainskt stridsflygplan.

Den folkliga resningen i Kiev var i själva verket en olaglig fascistisk kupp, iscensatt av NATO och västmakterna.

Även Sverige drabbat

När Litauen blev fritt 1991 dog flera personer. De dödades av litauerna själva enligt ett program i rysk TV.

För två år sedan cirkulerade i sociala medier ett fejkat brev från försvarsminister Peter Hultqvist. Det var ställt till svenske chefen för BAE Systems som lovades försäljning av artilleripjäser till Ukraina. Trots att både avsändare och mottagare var svenskar var det skrivet på engelska.

AIDS påstods ha skapats av ett militärt laboratorium i USA. Detta är också en lögn, som fick spridning världen över.

Vi är nyttiga idioter

Mycket av desinformationen sprids med hjälp av "nyttiga idioter" på sociala medier, bl.a. Facebook.  För en tid sedan läste jag där i ett länkat inlägg att Ryssland har 150 000 fotsoldater i Syrien som leder kampen mot IS.

Sådana här påståenden får medierna i demokratiska länder att bli tveksamma. De publicerar dem för att belysa två sidor av samma sak. Det förtar effekten av sanningen och skapar förvirring och tveksamhet.

Det mesta dock sant

Det som är utmärkande för desinformation är att den till 90-95 % innehåller riktiga fakta. Men sedan har författaren vridit till sanningen på en del avgörande punkter och fått fram sitt förljugna budskap.

Med det informationsflöde som - ofta i snuttifierad form - sköljer över oss via sociala och andra medier är det viktigt att behålla sitt kritiska sunda förnuft, både när det gäller källor och innehåll. Tyvärr är det ofta svårt, för att inte säga omöjligt, att avgöra vad som är sant eller falskt.

Det är det som är poängen. Och det utnyttjas skickligt av Putinland.

Aprilskämt också desinformation

När jag jobbade som ansvarig för informationen på Skatteverket spred jag också falska nyheter. Men det var i form av aprilskämt. Jag gjorde påhittade nyheter som jag smög in i de pressklipp som cheferna fick varje morgon. Det var mycket lätt att lura dem. Trots att det var första april då de borde vara beredda på lurendrejeri.

Det visar hur svårt det är att motstå desinformation, även i mycket enkel form.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...