14 oktober 2016

Bob Dylan - vem kommer härnäst?

Hela världens finkulturelit satte gårdagens elvakaffe i vrångstrupen när Bob Dylan fick Nobelpriset i litteratur 2016. Ingen kunde förutse detta. I stället var det som vanligt många andra namn som surrade i medierna, varav de flestas (som brukligt är) var helt okända för oss vanliga dödliga.

Bob Dylan är för mig bara ett namn. Han, liksom många andra stora popstjärnor typ Bowie, Elton John m.fl, har aldrig varit min idol. På 1950-talet skulle man välja mellan Tommy eller Elvis. Jag valde Tommy eftersom det är mitt andra förnamn. Svårare var det inte. Men efter något år så insåg jag skillnaden mellan dem och Elvis blev min favorit.

På 1960-talet kom Beatles. Dom var inte heller mina favoriter. Rolling Stones gick an. I stället upptäckte jag countrymusiken; den gamla sorten.

Att Dylan fått priset motiveras av att hans texter är som poesi. Han har dessutom gett ut några alster i bokform. Redan de gamla grekerna som skrev poesi framförde sina verk i form av sång. Så Dylan har bara fortsatt deras tradition, säger man också.

Under en tid när jag jobbade läste jag alltid en dikt när vi inledde våra veckovisa enhetsmöten. En gång läste jag en "dikt" som började så här: "Jag trivs bäst i öppna landskap / Nära havet vill jag bo." Jag gillar den poetiska texten. Författaren har inte bara gjort många låtar utan även skrivit många böcker. Så varför kan inte Ulf Lundell också få Nobelpriset i litteratur när Dylan kan? Eller varför inte en av världens mest lästa författare: Astrid Lindgren? Postumt, förståss.

Nu har Svenska Akademien verkligen förnyat sig. Varför valde de just en popsångare som Dylan? Jag skulle tro att det beror på att de decennier som levererat flest ledamöter är 1940- och 1950-talen. Då föddes nämligen hälften av dem.

Vem vet hur detta kommer att sluta. Det ska bli spännande att se om de fortsätter att chocka kultureliten nästa år också eller om det blir som vanligt igen.

PS. Tillägg den 17 oktober. Nu har det gått flera dar och akademien har inte fått kontakt med herr Dylan. Han har inte ens sagt "tack" till världens finaste pris. Jag hoppas en riktig författare får priset nästa år.

2 kommentarer:

  1. Polarpriset ja, Nobelpriset nej. Jag tycker att Akademien har brutit mot reglerna när dom gett priset till en sångare och låtskrivare i stället för en författare. För övrigt kommer jag ihåg när han fick Polarpriset 2000. Han verkade inte vara särskilt entusiastisk eller tacksam. J.L.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han verkar inte så tacksam nu heller. Så jag håller med dig.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...