24 mars 2016

Sovstund på jobbet ingen ny innovation

Häromdan kunde man läsa i avisan att några gruvarbetare i Malmberget inrett ett dolt sovutrymme åt sig nere i gruvan. De kunde ta sig en tupplur där under arbetspassen. De har erkänt och fått sparken dessutom.

Att sova en stund (eller längre) på jobbet är inget nytt. När Persson var statsminister lär han ha tagit en sån stund på sitt rum i Rosenbad. När jag på 1960-talet jobbade på Länsstyrelsen i Örebro så kom jag på min chef förste länsassessorn Johansson när han en eftermiddag låg i en vilstol på sitt tjänsterum i djup sömn.

När jag sommarjobbade 1963 på SJ:s Huvudförråd i Örebro var en av mina uppgifter att städa plåthyllorna på förrådets övervåning. Våningen var enormt stor, säkert minst tusen kvadratmeter och fylld av hyllor. Däruppe var det tyst. Det enda som hördes var ett "klick" när minutvisaren på den stora klocka som fanns där hoppade fram ett steg.

En förrådarbetare tjänstgjorde däruppe, men han var i stort sett osynlig.  Jag såg inte till honom. Han hade inrett en sovalkov åt sig mellan hyllorna i en del av övervåningen dit någon aldrig hade något ärende. Där tillbringade han större delen av sin arbetsdag, i ryggläge i en hängmatta.

Så det gruvarbetarna i Malmberget gjort är inget nytt påfund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...