16 mars 2016

Plast bättre än papper

Svenska folket får varje år två stora försändelser från staten. Det ena är det gulröda - eller orangefärgade - papperskuvertet från Pensionsmyndigheten, det andra är den mörkblå plastpåsen från Skatteverket med deklarationen. Plastpåsen är billigare, mer miljövänlig och går fortare att kuvertera än papperskuvertet. Därför kör Skatteverket med plast sedan flera decennier tillbaka.

Det var faktiskt jag som förde fram idén med plast redan 1976. Då genomfördes ett försök i Skåne som vi följde upp med en enkät till deklaranterna där. De tyckte plast var helt ok. Året därpå blev det plastpåse i hela landet och sedan dess har det fortsatt av bara farten. Eftersom plasten är billigare än papperskuvert har det under åren blivit många miljoner i lägre kostnader för utskicket.

Kostnadseffektiva och miljövänliga lösningar var alltid ledstjärnan när jag jobbade på Skatteverket (och föregångaren Riksskatteverket). Genom att se till helheten med sidantal, format, pappersvikt, portogränser m.m. minimerades kostnaden för bl.a. massutskick. Det har även berott på att det mesta gjorts av verkets egen personal, utan inblandning av dyra konsulter, som t.ex. reklambyråer.

När dåvarande Riksförsäkringsverket (RFV) tog fram det första pensionsutskicket var det deras reklambyrå som ville ha ett orange kuvert m.m. Då fanns inte det papper som krävdes för det färgade kuvertet. Ett pappersbruk i Tyskland fick en specialbeställning för att ta fram just den orangea papperskvaliteten som reklambyrån absolut ville ha. Mycket dyrt!

Den broschyr som skickades ut första gången i kuvertet från RFV hade en inlaga på 20 sidor och ett separat gulrött omslag i en annan papperskvalitet. Trycktekniskt mycket dyrt! Men det gick bra då verket hade 50 miljoner kronor att sätta sprätt på.

Jag tyckte då att det var skandal att slösa skattebetalarnas pengar på detta sätt. Även Finansdepartementet var tydligen tveksamt till kostnaderna. Jag blev uppringd av departementet och fick berätta hur mycket det kostade att skicka ut deklarationen och broschyren "Dags att deklarera".  Trots tveksamheten fick RFV sina pengar och kunde köra sitt kostsamma race.

Sedan dess har det fortsatt. Varje år har folket fått sitt gulröda kuvert med pensionsinformation. Nu är det Pensionsmyndigheten som är avsändare. Om man lyckats få ned kostnaderna vet jag inte. Men fortfarande är deras utskick ca en krona dyrare än Skatteverkets utskick av deklarationen i den blå plastpåsen. Med tanke på att det är sju miljoner som varje år får det gulröda kuvertet så är det mycket pengar det handlar om.

Jag har tipsat Pensionsmyndighetens informationsansvarige om detta och föreslagit att han ska kolla om en rödgul plastpåse och ändrad papperskvalitet kan ge lägre kostnader. Vi får se om det händer nåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...