30 augusti 2014

Ytterligare en som vågat ta upp invandringen

I gårdagens DN Debatt (2014-08-29) skrev Sara Skyttedal, som är ordförande i Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU), om invandringen till Sverige. Hon skrev bl.a. "Vi måste på ett seriöst och faktabaserat sätt börja diskutera var gränsen går för hur många asylsökande Sverige kan ta emot på kort sikt".

De kommande fyra åren räknar Migrationsverket med att vi får ta emot minst 300 000 asylsökande - utöver de vi redan har tagit emot. Skyttedal pekar i sin artikel på svårigheten att ge dem bostäder och menar att övriga EU-länder borde ta ett ökat ansvar för flyktingar - inte bara Sverige och Tyskland.

Som ett brev på posten kom fördömandena. Även hennes parti stämde in i kören. Att prata högt om invandring och integration som hon gör är inte politiskt korrekt. Men hon är inte den första som gjort det på ett seriöst sätt. (Jag bortser självklart då från alla sverigedemokrater och likasinnade.)

Den 21 oktober 2012 skrev folkpartisten och statssekreteraren Jasenko Selimovic på DN Debatt en artikel med rubriken "Rädsla för rasiststämpel hindrar integrationsdebatt". Han efterlyste en nyanserad debatt om Sveriges invandrings- och integrationspolitik.

Den 3 december 2012 skrev en centerpartistisk riksdagsman en debattartikel i SvD där rubriken löd "Vi behöver se över reglerna för invandring". Han skrev bl.a. att Sverige tar emot fler flyktingar från Syrien än alla andra EU-länder tillsammans och att 30 % av alla ensamkommande asylsökande barn som kommer till EU söker sig till oss - trots att Sverige bara har 2 % av EU:s befolkning.

Oj, vad skit han fick för det! Omedelbart (dvs. dagen efter) gick två partikamrater till angrepp och fördömde hans tilltag.

Journalisten Richard Swartz skrev så här i DN den 4 januari i år: "Hur mycket invandring behöver och klarar välfärdsstaten? Har vi för mycket invandring? Eller för litet? Själv vet jag inte. Men att i godhetens namn misstänkliggöra dem som undrar kan vara att driva onödigt många i armarna på Jimmie Åkesson."

Och Reinfeldt lyfte häromveckan fram invandringens kostnader och fick genast skit för det. Det verkar alltså vara främst enstaka borgerliga politiker och sympatisörer som vågar lyfta frågan. (Partierna på vänsterkanten vill ju ha helt fri invandring.)

När ska invandring och integration bli rumsrent att seriöst debattera öppet och offentligt? Ju längre det dröjer desto fler sympatisörer får Åkesson och hans anhängare, eftersom det är en fråga som vanligt folk pratar om vid köksbordet.

Jag är helt övertygad om att frågan kommer att komma upp i dagsljuset. Men då är det så dags...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...