13 augusti 2014

Rektorer gillar inte det fria skolvalet?

Statstelevisionens nyhetsmorgon hade i morse ett inslag där man berättade att sju av tio rektorer inte gillar det fria skolvalet. Det fria skolvalet var ett borgerligt påhitt som Bildt & Co införde 1991, vilket illustrerades i teven med ett klipp från riksdagen 1991 med Bildt i talarstolen.

När man som tittare ser detta får man givetvis intrycket att en majoritet av Sveriges skolledare är emot det fri skolvalet. Det kan självklart vara så, men det är inte säkert. Fakta om undersökningen, som man hänvisar till, saknas. Man säger bara att UR, dvs. Utbildningsradion har gjort enkäten. Samma kväll visades i TV2 ett längre program om det fria skolvalet, gjort av UR, men inte ens där fick man veta något mera om undersökningen.

Sju av tio. Det låter bestickande. Men frågan är 1) hur många rektorer har tillfrågats, 2) vilka delar av landet representerar de (förorter, landsorten etc.) och 3) vilka skolformer är de rektorer för. Denna information saknades i inslaget i morgonteven.

Om 100 rektorer i kommunala högstadieskolor som ligger i storstädernas invandrartäta förorter tillfrågats eller om 2 000 rektorer från Sveriges alla skolor tillfrågats har en himla stor betydelse för hur jag som tittare ska värdera inslaget. Ingen information om detta ges. Enligt min bedömning är inslaget ofullständigt och vinklat - allt i syfte att leda tittaren/lyssnaren åt ett visst håll: Borgarnas fria skolval underkänns av landets rektorer.

När jag jobbade som informationschef på Skatteverket och gjorde enkäter ville jag alltid ha ett antal respondenter som var tillräckligt stort och som dessutom var ett riksrepresenativt urval av hela målgruppen, i mitt fall hela folket.

Om vi gjorde ett pressmeddelande och ville få publicitet för resultatet så var mediernas krav att vi hade minst 1 000 respondenter, helst ännu flera. Annars var man inte intresserad då resultatet betraktades alltför statistiskt osäkert med så få svarande.

Alltså: Använd ditt sunda förnuft när du bedömer det du ser, läser och hör i tidningar, radio och teve. Och var kritisk.

PS:  Jag brukar säga (och har sagt det förr) att statistik är som en gatlykta: Den lyser upp ett begränsat område men bra att hålla sig i när man är vinglig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...