17 augusti 2014

Politiskt korrekta kommunala platsannonser


Nu är det tydligen viktigt att inkludera invandrare i allt möjligt. Det är helt rätt därför att snart har 20 procent av befolkningen utländsk bakgrund. Ska man ge en rättvis bild av vårt land måste invandrarna finnas med. Men man behöver för den skull inte gå till överdrift i sin ängslan att inte vara politiskt korrekt.

De två översta annonserna har Sollentuna som avsändare. De två nedre har Sundbyberg respektive Lidingö som avsändare. Alla är mycket politiskt korrekta då man har bilder som visar personer som ser ut att ha utländsk bakgrund.

Men Sollentuna går längst genom att bara avbilda en person i varje platsannons. Det kan jag tycka är överdriven politisk korrekthet. Visserligen har Sollentuna många invånare med utländsk bakgrund men jag skulle tro att majoriteten fortfarande består av personer som inte har ett utseende som påminner om utländsk bakgrund. Annonserna från Sundbyberg och Lidingö känns mer äkta.

Nu är det alltså invandrare som måste vara med. För några decennier sedan var det viktigt att alltid ha med kvinnor och inte bara män i annonser m.m. Det gäller visserligen fortfarande - se bara på annonserna ovan! Sollentuna växlar mellan en man och en kvinna. De andra två har könsblandade bilder.

När jag jobbade med information på Skatteverket gjorde jag en broschyr som handlade om skatteregler för småföretagare. De roliga gubbar som fanns med för att lätta upp texten var just gubbar. Det fick jag givetvis kritik för. "Det finns även kvinnliga småföretagare" fick jag höra.

I broschyren Dags att deklarera avbildades ett år en tecknad blond familj med mamma, pappa och barn som dansade runt en midsommarstång. Bilden fanns i anslutning till den text som talade om att man kunde få sin överskjutande skatt tillbaka till midsommar om man deklarerade elektroniskt.

Den bilden blev också kritiserad. Alla var blonda. Så fick det givetvis inte vara i vårt mångkulturella land. Snudd på ren rasism, tyckte en del. Just den bilden kollade jag av i efterhand med mina iranska mörkhåriga vänner. De tyckte det bara var pinsamt att göra affär av det. "Vi är ju i Sverige", sa de. "Midsommar är ju det svenskaste som finns. Självklart helt okej med blonda svenskar på bilden. Allt annat är ju löjligt".

Jag skulle tro att det är vi ursvenskar som är mest rädda för att inte vara politiskt korrekta och därför ofta går till överdrift, som nu exemplet med Sollentunas platsannonser. Våra invandrade kamrater bryr sig inte lika mycket.

Tänk hur det var med hårfärgerna på 1950-talet när skolbarnen fick tidningen Lyckoslanten. Där fanns serien med flickorna Spara & Slösa som skulle uppfostra det unga släktet i konsten att vara sparsam. Flickan Spara var blond, söt och välkammad. Hennes kompis Slösa var fulare och rufsig i det mörka håret. Det var helt politiskt korrekt på den tiden.

Om man nu för tiden ska vara riktigt politisk korrekt så borde alla bilder inte bara innehålla män, kvinnor och invandrare utan även äldre personer. Vi är rätt många vi med...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...