31 augusti 2014

När Aronsson fick tji

I dagens DN finns en lång artikel som handlar om Örebro och Hällefors. Där beskrivs bl.a. Örebros utveckling och författaren Henrik Berggren berättar om stadens starke man under många år: Harald Aronsson (S), som var kommunalråd och sedan landshövding m.m. Så här skriver han:

"Juvelen i kronan var stadens allmännyttiga bostadsföretag. som styrdes med järnhand av den legendariske starke mannen Harald Aronsson, uppväxt med en ensamstående mor i fattigdom och besatt av att skapa goda bostadsförhållanden för arbetarklassen. Han ordnade personligen lägenheter till arbetare som var särskilt behövande eller eftertraktade av något lokalt företag"

Jodå, det var bostadsbrist i Örebro på 1960-talet. Mina föräldrar skildes 1961 när jag var 15 år. Farsan vägrade flytta från HSB-ettan vi bodde i, trots att han anvisats lägenhet av Aronsson. Därmed kunde inte skilsmässan träda i kraft. Morsan fick ingen lägenhet utan hon och jag tvingades flytta in hos en annan frånskild kvinna och dela hennes etta. Det var inte kul.

Morsan uppvaktade Aronsson som personligen styrde hela Örebro och även stadens bostadsförmedling. Han bestämde allsmäktigt vem som skulle få en lägenhet i stan. Farsan var jobbarkompis med Aronssons bror och via denne fick Aronsson ett meddelande från farsan som gick ut på att morsan inte skulle få något lägenhet. Farsan ville nämligen inte att skilsmässan skulle fullbordas.

Morsan fortsatte uppvakta Aronsson, som hade särskilda besökstider för dom som behövde en lägenhet. Det blev nobben hela tiden. Men till slut tyckte väl Aronsson att han borde visa lite medkänsla och sa: "Du kan få en bostadsrättsetta. Men den kostar 2 000 kr i insats. Och det har väl inte du råd med, ha-ha?" sa Aronsson och log elakt. "Tänk för att jag har det!" röt morsan tillbaka och Aronsson tvingades ge henne bostaden.

Morsan och jag lämnade den snälla tanten vi bott hos och flyttade till en egen lägenhet. Den S-märkte Aronsson fick tji. Hans gloria kom definitivt på sned när det senare uppdagades att han haft en del skumraskaffärer för sig.

Läs mer om Aronsson här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Harald_Aronsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...